Gwarancja szczoteczki do zębów

• Autor wątku Autor wątku marijuanaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marijuanaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. 27 kwietnia 2014 wylicytowałam szczoteczkę do zebów za kwote 214zl. Sprzedajacy opisal, ze jest powystawowa, działajacą i jest z pelnym kompletem, ale udziela gwarancji rozruchowej (nie okreslil na jaki czas). Szczoteczka do mnie dotarła i działala bez zarzutu do wczoraj. Była normalnie uzytkowana i nie ma uszkodzeń mechanicznych.
Prawdopodbnie nie otrzymalam ksiazeczki gwarancyjnej i paragonu od sprzedawcy (nie jestem w stanie fizycznie na dzien dzisiejszy tego sprawdzic - karton i papiery sa 200km ode mnie). Ale załozmy, ze ich nie otrzymałam, co w takim przypadku mi przysluguje i jakie prawa?

Pozdrawiam

Jeśli potrafisz udowodnić zakup w/w towaru u tego sprzedawcy to jedynie pozostaje ustawowa niezgodność towaru z umową.

Posiadam email o wygranej aukcji, potwierdzenie przelewu i chyba jest gdzies nawet paczka z adresem nadawcy i odbiorcy.
Rozumiem, ze powinnam wyslac email do sprzedajcego i powolać sie na niezgodnośc towaru? Ale jest to ponad rok czasu?
Jakie mam szanse, ze sprzedajacy nie powie mi, ze "Pani to chyba zgupiala" i, co wtedy?

Na allegro przestawia się, jako firma - opis zawiera typowe przymiotniki "u nas, my, nasze.. " itd., ale jest to osoba prywatna i wszystkie dane też byly, jako osoba prywatna.

okej, dziekuje bardzo za pomoc
jeszcze jedno: co jesli sprzedawca nie bedzie poczuwac sie do odpowiedzialnosci? Zostaje mi tylko droga sadowa?

...który to jest mediatorem tylko i jak kupujący nie uzna reklamacji to co najwyżej napisze pozew do Sądu.

Rozumiem, ze koszty sadowe poniose ja?

Powrót