Gwarancja telefonu w abonamencie, a uszkodzenie mechaniczne.

• Autor wątku Autor wątku kuba321123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba321123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Ponad rok temu wziąłem umowę w play'u w abonamencie na iphone'a 5s, z tego co się dowiedziałem to gwarancją telefon objęty jest przez cały okres trwania umowy - dwa lata. Jeden rok daje apple, a drugi rok jest normalnie gwarancją od playa. Niestety upadł mi telefon ponad dwa miesiące temu i się potłukł, wszystko chodzi, jednak szybka jest rozwalona, ja nie mam problemu z jego użytkowaniem. Pare dni temu zaczął mi przerywać przycisk do powrotu - jedyny przycisk w iphonie poza przyciskami do regulacji głośności i blokadą ekranu. Przez cały dzień przerywał, aż przestał działać, poszedłem do playa dowiedziałem się, że mi tego pewnie nie uwzględnią, bo jest rozbita szybka. Zadzwoniłem do serwisu do którego mają wysłać mój telefon i powiedzieli mi, że oni nie rozbierają wgl tych telefonów, tylko wymieniają na nowe. Skoro przestał działać mi przycisk, a play przyjął go do naprawy gwarancyjnej przycisku, nie wyświetlacza, ponieważ zgłaszam jedynie naprawę przycisku to czy nie powinni oni ponieść koszty naprawy/wymiany telefonu na nowy? Nie mam zamiaru ich naciągać na koszty wymiany urządzenia, ale skoro mam gwarancję i przestał działać przycisk przy normalnym użytkowaniu to czy nie powinienem otrzymać telefon sprawny po naprawie? Z jakiego powodu mam ponosić koszty miany urządzenia, skoro mam gwarancje?

Proszę o szczerą opinie, ponieważ gdyby nie było problemów z tym przyciskiem na pewno bym do nich nawet nie szedł. Dodatkowo przy uszkodzeniach wpisałem, że są jakieś plamki po włączeniu aparatu na obiektywie, których nie da się wytrzeć (są w środku aparatu).

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam, bo trochę nieczytelnie napisane.

Sprawdź warunki gwarancji od operatora. Mogą być inne, niż warunki gwarancji producenta.

wittka napisał:
Sprawdź warunki gwarancji od operatora. Mogą być inne, niż warunki gwarancji producenta.

Z tego co się zorientowałem, to warunki gwarancji wynikają ze szczególnych warunków sprzedaży konsumenckiej. Ktoś może mi powiedzieć coś więcej?

Na podstawie tego przygotowałem:

Zgodnie z ustawą z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Artykuł 8 punkt 1 mówi Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może
żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę
albo wymianę na nowy.

Dlatego żądam o doprowadzenie mojego telefonu do stanu zgodnego z umową, wymiany części, która jest uszkodzona-przycisku,
bądź innej części, przez którą dana funkcja w telefonie nie działa.

### Jeżeli to nie pomoże to:

4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy
ani wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w
odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na
znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo
odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru
konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu
naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Czy coś więcej mogę dodać?

Ostatnia edycja:
kuba321123 napisał:
Z tego co się zorientowałem, to warunki gwarancji wynikają ze szczególnych warunków sprzedaży konsumenckiej. Ktoś może mi powiedzieć coś więcej?

O warunkach gwarancji decyduje gwarant, i do niego kierujesz swoje roszczenia. Jeśli np. gwarant uzna, że gwarancja działa tylko we wtorki, to dokładnie tak będzie. Jeśli da ci 3 miesiące gwarancji - jest to również zgodne z prawem.
Przepisy konsumenckie są niezależne od gwarancji, i w tym przypadku roszczenia kierujesz do sprzedawcy towaru.

Musisz się zdecydować, czy chcesz reklamować z gwarancji (często mniej korzystna ścieżka), czy z uprawnień ustawowych.

wittka napisał:
O warunkach gwarancji decyduje gwarant, i do niego kierujesz swoje roszczenia. Jeśli np. gwarant uzna, że gwarancja działa tylko we wtorki, to dokładnie tak będzie. Jeśli da ci 3 miesiące gwarancji - jest to również zgodne z prawem.
Przepisy konsumenckie są niezależne od gwarancji, i w tym przypadku roszczenia kierujesz do sprzedawcy towaru.

Musisz się zdecydować, czy chcesz reklamować z gwarancji (często mniej korzystna ścieżka), czy z uprawnień ustawowych.

Telefon jest aktualnie w firmie, która wykonuje naprawy dla Playa. Gwarancji producenta telefonu już nie mam, bo daje on jedynie rok gwarancji, więc jedyną drogą było zgłoszenie tego w salonie Playa. Nie rozumiem co ma do tego gwarancja we wtorki i 3 miesiące gwaranacji?

W tym przypadku moim zdaniem gwarantem nie jest już apple, a play, ponieważ mam jedynie od nich w tym momencie gwarancje.

Telefon oddałem na gwaranacje, więc teraz będę szedł cały czas tą drogą, na co mogę się powołać, jeśli nie będą chcieli mi naprawić/wymienić telefonu? Czy Ustawa o której napisałem wiadomość wyżej będzie słyszna i ma sens odwołując się od tego? Odpowiedzi jeszcze nie dostałem, po prostu chcę się przygotować na wszystko.

Skoro masz od nich gwarancję (bo jak piszesz, z niej korzystasz - wg Ciebie gwarantem jest Play) i z niej korzystasz, to przeczytaj jej zapisy i do niej się stosuj...
Zaś co do samej gwarancji i np. wtorków właśnie to, że gwarancja producenta już minęła. Producent dał Ci gwarancję krótszą niż uprawnienia ustawowe, bo mógł. Mógł też zawrzeć w niej różne ograniczenia, bo prawo tego nie zabrania.

Ostatnia edycja:
Powrót