Gwarancja telefonu

• Autor wątku Autor wątku Zielony90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zielony90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Z racji, iż jest to mój pierwszy post (choć zdarzało mi się śledzić niektóre wątki w przeszłości) chciałbym wszystkich serdecznie powitać.

Sytuacja wygląda tak: nabyłem jako konsument telefon marki Huawei wraz z podpisaniem umowy na abonament w sieci Play. Czas gwarancji to 24 miesiące.

Data zakupu telefonu to 11.01.2013 r.
Data oddania do naprawy gwarancyjnej w punkcie Play: 9.01.2015 r. (wiem, że późno oddałem telefon do naprawy, ale bez papierów nie mogłem oddać na gwarancję -zostały w innym mieście).
Data przyjęcia telefonu przez serwis: 12.01.2015 r.

Wraz z nienaprawionym telefonem otrzymałem pismo o treści:
"opis naprawy : zwrot bez naprawy, telefon po gwarancji producenta. Prawa gwarancyjne przysługują na 24 m-ce od zakupu. nie liczy się data oddania sprzętu w punkcie, telefon musi najpóźniej trafić do centrum serwisowego ostatniego dnia gwarancji."

Dodam jeszcze, że telefon był już wcześniej w naprawie:
Oddany do punktu play 7.08.2014 r.
Dostarczony przez Play do serwisu dopiero 19.08.20014 r.
Następnego dnia (20.08 ) opuścił serwis.
Nie pamiętam daty powrotu telefonu do punktu Play.

Chciałbym zapytać... Czy taka odpowiedź (oraz praktyka) serwisu nie jest sprzeczna z prawem? Czy skoro kupiłem telefon w punkcie to nie powinna obowiązywać data oddania telefonu na gwarancji do punktu? A jak sprawa wygląda z przedłużeniem czasu gwarancji gdy produkt jest w naprawie gwarancyjnej? Słyszałem, że wówczas gwarancja jest przedłużona o czas w jakim produkt jest serwisowany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?

Za wszelką pomoc będę wdzięczny. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót