Gwarancja towaru między firmami.

• Autor wątku Autor wątku Quatro7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Quatro7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Pokrótce o co chodzi:
Sprzedałem firmie towar wraz z usługą montażu, konkretnie zawieszenie do samochodu, który to przez tą firmę był całościowo modyfikowany na zlecenie właściciela.
W niedługim czasie pojawiły się problemy z zawieszeniem w samochodzie, które właściciel auta kierował do firmy modyfikującej, a ta oczywiście przekazywała je mi. Firma modyfikująca wręcz żądała ode mnie natychmiastowych napraw, czy ściągania auta do mojego warsztatu na mój koszt.
Naprawy sumarycznie zostały wykonane za porozumieniem stron, a ich przyczyną okazał się wadliwy element amortyzatora, który sprzedany został również za pośrednictwem mojej firmy ale nie rekomendowałem jego zakupu podając za powód słabą jego jakość lecz firma modyfikująca uparła się na ten właśnie produkt.
Teraz po czasie problem z zawieszeniem w samochodzie znowu powrócił, przy drugim kole, obstawiam że przyczyna jego wystąpienia jest taka sama, z tym że samochód przebywa obecnie znacznie dalej ode mnie, a firma modyfikująca znów wymaga natychmiastowych napraw w miejscu przebywania auta lub żebym je ściągnął do warsztatu na własny koszt.
Z tego co wyczytałem rękojmia tu nie obowiązuje, jedynie gwarancja.
Druga sprawa to wyczytałem że przedsiębiorca składający reklamację dostarcza przedmiot na koszt gwaranta?
Rozumiem że amortyzator z samochodu przedsiębiorca demontuje na własny koszt, a następnie może odesłać go do mnie celem naprawy na mój koszt? Bo przecież nie może zlecić dostawy auta obciążając mnie fakturą?

Powrót