gwarancja uszkodzona matryca

• Autor wątku Autor wątku iska149
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iska149

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam
Dwunastego października 2014 kupiony był laptop lenovo G50, po 5 miesiącach zaczął się sam zamykać i coś się stało z matrycą, nie mam pojęcia co tak naprawdę, wyglądało jak by się rozlał, a nigdy mi nie upadł,nie został mechanicznie uszkodzony. Po prostu tak jakby się sama rozlała i sam się wyłączał nagle. Został oddany laptop do sklepu i mają 14 dni na ustosunkowanie się do tej reklamacji.
Wiem,że często nie uznają takiej usterki, jest jakaś szansa,aby odzyskać pieniądze lub wymienić na nowy? Co mogę w tej sytuacji zrobić,aby mieć kartę przetargową dla producenta i nie kopać się z działem reklamacji sklepu?
Dodaję zdjęcie reklamacji.
z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
1.Zawsze jest nawet jak nie ma.
2.Jakiej sytuacji?

Napisali pismo,ze nie mogą pokryc kosztów ani nic,bo ekran został uderzony...akurat,przeciez moja mama na nim jeszcze oglądala film i zadnego uderzenia nie bylo

na tym laptopie nie ma zadnych sladów pekniec,uderzen,nic

Dostałam taki list jak ponizej,zauwazcie ze w ostatim akapicie mam napisane,ze "reklamowanego telefonu" .. ja nie reklamowalam telefonu , tylko laptop, wg mnie to jest zmyślone, laptop nie miał żadnych śladów użytkowania

odpowiedz

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
matryca moze sie jakos samoistnie rozlać?? bez sladów zewnętrznych?

Czy mogłabyś zacząć korzystać z forum jak z forum a nie chatu? :what:

Nie odpowiedziałaś na pytanie....

PS
Tak, może.

Nie odpowiedziałam,ponieważ Pana/Pani pytanie widniało "jakiej sytuacji?". Proszę sprecyzować to pytanie,bo to mi wygląda na równoważnik zdania,na dodatek nie widzę związku równoważnika z tym co napisałam,może jestem ślepa?

Szukałam, po prostu jestem ślepa, przeoczyłam to.
W sytuacji takiej, że nie wiem, ile czasu mają na zwrot laptopa, a naprawić nie mogą,gdyż jest to uszkodzenie mechaniczne,czego nie opisano. Chciałabym wiedzieć, dlaczego to jest uszkodzenie mechaniczne, skoro nie mam żadnych śladów zewnętrznych. Plan jest taki, że odwiedzę rzecznika spraw konsumenta. Obecnie nie wiem co zrobić..

iska149 napisał:
ile czasu mają na zwrot laptopa
Bez zbędnej zwłoki.
iska149 napisał:
Chciałabym wiedzieć, dlaczego to jest uszkodzenie mechaniczne, skoro nie mam żadnych śladów zewnętrznych.
Nie mają obowiązku udzielania takiej odpowiedzi.

Bylam u rzecznika spraw konsumenta i wiem już mniej więcej co powinnam zrobić. Powiedział,że powinnam napisać do saturna, czy byliby skłonni odpowiedzieć przed polubownym sądem konsumenta, uzasadnić ze to było uszkodzenie mechaniczne i pokazać jakieś dowody, bo do 6 mies została zgłoszona reklamacja od zakupu,co oznacza,ze to moze byc uznawane za wade towaru.Tylko jak powinnam to pismo napisać?

Nie musi być widoczny ślad od uderzenia, aby doszło do mechanicznego uszkodzenia matrycy. Wystarczy wygiąć matrycę (klapę z matrycą) choćby podczas niefortunnego zamykania i może ona pęknąć. Może kot skoczyć na zamkniętego notebooka i etc. Śladu chwilowego wygięcia nie będzie oczywiście widać. Nie widzę szans na udaną reklamację.

Powrót