Gwarancja

• Autor wątku Autor wątku cichybob20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cichybob20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich.
Sytuacja wygląda tak, że oddawałem na gwarancję czytnik e-book (było to 16.09.2016), dziś poszedłem zapytać do sklepu, czy coś wiadomo w tej sprawie. Sprzedawca poinformował mnie, że serwis nie potwierdził moich pretensji ale decyduje dział konsumenta, który podobno wysłał do mnie dzisiaj pismo z decyzją. Interesuje mnie czy to co przekazał mi sprzedawca jest dla mnie informacją o nieuznaniu (w razie czego) gwarancji? Bo, jeśli się nie mylę, to według prawa, jeżeli do jutra nie otrzymam żadnej informacji, to gwarancję uznaje się za przyjętą. Czy mam rację?

Ostatnia edycja:
A mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego?

Skoro nie wiesz, to po co się udzielasz?

Nie wiem, bo nie siedzę w Twojej głowie - a tam należy szukać odpowiedzi, dlaczego próbujesz twierdzić coś, co nie ma podstaw prawnych.
No chyba, ze Ty jednak znasz podstawę prawną tego, że:
cichybob20 napisał:
według prawa, jeżeli do jutra nie otrzymam żadnej informacji, to gwarancję uznaje się za przyjętą.

Napisałem "jeżeli się nie mylę...". Odpowiedzi szukam na forum ponieważ, nie ma jej w mojej głowie bo się na tym nie znam. Nie ma w niej także odpowiedzi na pytanie, co tu robisz? Bo mam wrażenie, że zgrywasz "ważniaka" a chyba nie taka jest idea tego forum (ale tu też mogę się mylić). A co do podstawy prawnej to znalazłem coś takiego: "Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie wymiany lub usunięcia wady albo obniżenia ceny, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione. Podstawa prawna: art. 561[5] Kodeksu cywilnego".

loco1 napisał:
Nie wiem, dlaczego nie masz racji? Może dlatego, że nie znasz przepisów prawa?
Jak bym znał, to bym tu nie pytał? To chyba logiczne. A cały czas idzie mi o twoje zachowanie buraku. To chyba logiczne.

Skutecznie zniechęcasz do prób jej otrzymania.

I znowu postawa roszczeniowa...:o

Co się z tymi ludźmi porobiło.... :wow:

Powrót