Gwatancja na laptop a zwrot pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku molaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

molaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich.
Około 1,5 roku temu zakupiłem od firmy Komputronik laptopa marki Lenovo, do użytku w domu. Na początku stycznia laptop zaczął się mocno grzać i wyłączać więc wysłałem zapytanie do firmy Komputronik co z gwarancją. Dostałem od nich odpowiedź, że oni obejmują gwarancją sprzęt tylko przez 1 rok i mam zgłosić się do producenta.

Po zgłoszeniu sprawy producentowi, laptop został wysłany kurierem(na ich koszt) do serwisu w Niemczech. Serwis uznał, że laptop jest "nienaprawialny" - taką dostałem informację na infolinii. Kilka dni później otrzymałem dokument uprawniający mnie do uzyskania identycznego sprzętu, podobnego lub zwrotu gotówki.

Z tego co wiem, sklep nie ma już w sprzedaży mojego modelu komputera, zaproponowano mi podobny, który jest warty o 500 zł mniej. Argumentem był fakt, że mój laptop stracił na wartości przez okres używania.
Czy w takim wypadku sklep może zaoferować mi tańszy sprzęt z powodu tego, że mój "stracił na wartości przez czas używania", czy mogę domagać się zwrotu całości gotówki jaką zapłaciłem za swój komputer(zgodnie z ceną na fakturze) - jako że proponowany przez sklep egzemplarz, mimo że jest podobny, nie odpowiada moim wymaganiom.
Gdy w kontakcie mailowym powiedziałem, że upierałbym się przy wymianie na identyczny lub zwrocie gotówki zasugerowano mi, że jeśli chcę to zamówią tak laptop jak mój, jednak może to długo potrwać.(mimo, że z innego źródła w sklepie dowiedziałem się, że już nie ma tych laptopów).
Jeśli będzie taka potrzeba mogę załączyć ten dokument.

Ostatnia edycja:
Nie wiem gdzie to sprawdzić. W warunkach na stronie Komputronika nic nie mogę wyczytać.

Szczerze mówiąc to kieruję się tym, co dowiedziałem się od serwisu. Nie znam się na tym kompletnie, nie wiem czy taka praktyka jaką stosuje komputronik jest dozwolona, dlatego zapytałem na forum z poradami prawnymi. Uwierz mi, że jeśli znalazłbym informację na ten temat, to nie zakładałbym tutaj kolejnego tematu.
Nie musisz być niemiły ;) nie chcesz, nie wiesz, to nie odpowiadaj a nie psujesz mi i sobie humor.
Po to jest forum, żeby dyskutować i zadawać pytania prawda? Z tego co mi się wydawało to oferujecie pomoc w takich przypadkach, ale może lepiej od razu dajcie nagłówek na stronie głównej - szukaj w gwarancji. ;)

Nie wiem, czy istnieje inny dokument gwarancyjny, i jaki Ciebie obowiązuje.
Ale zakładając, że to są Twoje warunki gwarancji, to:

Jeśli w okresie gwarancyjnym Maszyna nie funkcjonuje zgodnie z gwarancją i do rozwiązania problemu nie wystarcza kontakt telefoniczny ani elektroniczny, zastosowanie aktualizacji oprogramowania czy użycie części CRU, wówczas Dostawca Usług, według własnego uznania,
1)naprawi Maszynę, aby funkcjonowała w sposób zgodny z gwarancją lub
2)wymieni Maszynę na inną, stanowiącą co najmniej jej funkcjonalny odpowiednik.

Jeśli Dostawca Usług nie jest w stanie zrealizować żadnej z tych czynności, Klient ma prawo oddać Maszynę do miejsca zakupu i otrzymać zwrot kwoty zapłaconej za tę Maszynę.

Rozumiem, ze właśnie chcą Ci wymienić laptop na inny, stanowiący co najmniej jego funkcjonalny odpowiednik?

loco1 napisał:
Rozumiem, ze właśnie chcą Ci wymienić laptop na inny, stanowiący co najmniej jego funkcjonalny odpowiednik?
I tutaj pojawia się następna kwestia. Mianowicie o ile procesor/grafika/ram itd są na odpowiednim poziomie, to zaproponowany laptop nie ma stacji dysków optycznych, czyli po prostu na płyty CD -dla mnie to go dyskwalifikuje.
Szczerze powiem, że najbardziej zależałoby mi na zwrocie pieniędzy.

Zatem zażądaj wywiązania się z warunków gwarancji - o ile to są Twoje. ;-)

Te warunki znalazłem na stronie lenovo po prostu. Myślę, że one mnie tez dotyczą. Nie mając pudełka (które pojechało z laptopem do serwisu) nie mam tez tej karty gwarancyjnej i nie wiem dokładnie co tam było napisane. Mógłbyś poradzić gdzie tego teraz szukać?
Na następny raz muszę przypilnować tego dokładniej.

Serdecznie dziękuję za pomoc.

W takim razie dziękuję.
Temat do zamknięcia.

Powrót