HACKOWANIE w Polsce

• Autor wątku Autor wątku somama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

somama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Mam pytanie odnośnie hackowania w Polsce.... pamiętam że kiedyś samo "hackowanie" nie było nielegalne do momentu ściągania i ingerencji w pliki użytkownika... jak ma się sprawa tera?? jest jakiś artykuł prawny dotyczący tego zagadnienia??
Pytania szczegółowe - czy można legalnie bez wiedzy użytkownika:
1) Zdobyć hasło do jego rootera?
2) Wykorzystać ten rooter (połączenie na podstawie wyżej wymienionych danych) do dalszej komunikacji w sieci?
3) Zdobyć hasło i login do takich kont jak facebook / twitter?
4) Zalogować się na wyżej wymienione konto bez wiedzy użytkownika (bez ingerencji w cokolwiek)?
5) Wykorzystywać cudzy adres MAC do korzystania z sieci?
6) Wykorzystywać "losowo generowany" adres MAC do korzystania z sieci?

Z góry mówię, że pytam zupełnie teoretycznie żeby wiedzieć a nie żeby robić:) Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi:)

Regand napisał:
1) w jaki sposob?
2) nie
3) w jaki sposob?
4) nie
5) nie
6) nie

Dzięki za odpowiedź::) i jeszcze taką szybką:) Czyli wszystko jest nielegalne:)

odpowiadając na pytania:
1)przez przez przechwytywanie handshake'a (kiedy inne urządzenie się połączy z rooterem" i dekodowanie hasła. Robi się to przez wifi - "zdalnie"
3)np. przez sslstrip - jak już masz połączenie z rooterem można zmienić protokuł kodowany https, na nieszyfrowany http - wtedy można przejąć wysyłane hasła / loginy. Albo przez podłożenie fałszywej strony, która udaje stronę docelową, albo przez inne metody...

i jeszcze mam pytania: nawet zmiana MAC jest nielegalna?? Mówie o swoim numerze na swojej maszynie.
I ponawiam pytanie o artykuł prawny... jest taki??

Kodeks karny

Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.

§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.

§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1-3 ujawnia innej osobie.

Generalnie punkt 1. jest tak obszerny, ze jak sie znajdzie pokrzywdzony ktory bedzie chcial cie scigac to na pewno znajdzie sposob by cie ukarac.

oooo wielkie dzięki:) czyli, jeśli np poprzez zgodę użytkownika (na piśmie / mailu - słyszałem że maila mają być traktowane jako dokumenty) dostanę zgodę na "zhackowanie" jego sieci i kont itp to już będzie legalne?

somama napisał:
czyli, jeśli np poprzez zgodę użytkownika (na piśmie / mailu - słyszałem że maila mają być traktowane jako dokumenty) dostanę zgodę na "zhackowanie" jego sieci i kont itp to już będzie legalne?

O co ci dokladnie chodzi?
Audyt?
Pentest?

ogólnie takie mam hobby... zamknięte w swoich czterech ścianach... chciałem sprawdzić co mogę zrobić legalnie "po za swoim", ale nie koniecznie komercyjnie (audyt / pentesty ... przynajmniej nie na razie). Nie chcę nikomu zrobić krzywdy, ani tym bardziej łamać prawa. W sprawach IT jestem biegły, natomiast w sprawach prawa totalnie zielony i pytam:)

No nie przesadzaj, proszę o podstawę prawną, mogę się podłączać do sieci, do której wolno mi się podłączyć, z kompletnie dowolnym adresem MAC jaki sobie zażyczę.

Powrót