Handel Anglia-Polska

• Autor wątku Autor wątku nrbrt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nrbrt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
W UK mieszkam i pracuje na stale, dorabiam tez handlem przez internet, a dokladniej to sprzedaje odbiorcom w Polsce rzeczy zakupione w UK (obecnie za pomoca portalu aukcyjnego, ale zamierzam wkrotce otworzyc sklep internetowy). Mam w zwiazku z tym kilka pytan:

1. Czy w mojej sytuacji nalezy zalozyc firme w Polsce, czy wystarczy self-employment w UK (co by bylo znacznie latwiejsze dla mnie).
2. Czy jesli mozliwe jest prowadzenie firmy w UK to czy rozliczenia moge prowadzic w PLN a tutaj rozliczajac sie HMR&C przeliczac na funty? Jeszcze odnosnie tego, to czy moge tez miec konto bankowe w Polsce, w polskim banku, na ktore klienci dokonuja wplaty (tak jak to robie obecnie).

Jak najabrdziej możesz prowadzić działaność gospodarczą w Anglii i sprzedawaćw Polsce.
Odnośnie rozliczenia to musisz rozliczać się w walucie obowiązującym w kraju prowadzenia działalności po przeliczeniu na tą walutę.
Odnośnie konta w banku to konta firmowego firmy angielskiej nie możesz otworzyć w Polsce, chyba że otworzysz filię w Polsce podlegającą polskiemu prawu.

Witam, podłączę sie do tematu, bo tematyka zblliżona. Mieszkam na stałe w UK. Chcę otworzyć butik w polsce. Pytanie jest następujące czy firma angielska jednoosobowa moze zatrudnic kogoś w polsce do prowadzenia sklepu w polsce i na jakich warunkach tzn gdzie i jakiej wysokości składki trzeba odprowadzić i kolejna sprawa dotyczy spraw księgowych tzn jak w legalny sposób mozna wprowadzić na rynek polski towar nabyty na podstawie paragonu dowodu zakupu. Towar ten jest na stwace "zerowej" Vat. jednakże istnieje prawdopodobieństwo ze sklep w uk nie zechce wystawić faktury Vat. No i jeszcze ostatnia kwestia , skoro firma w UK to rozliczenia w UK , czyli nie ma obowiazku ewidencji sprzedaży tj. kasy fiskalnej w polsce? dzieki za wszelkie info .

Powrót