Handel informacjami i oprogramowanie free

• Autor wątku Autor wątku FelipePl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FelipePl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Chciałbym dowiedzieć się czy legalny jest handel informacjami dostępnymi publicznie, darmowymi, niepoufnymi o oprogramowaniu darmowym/free (nie GPL), chodzi mi głównie o linki do programów które są dostępne bezpłatnie... oraz dostarczenie tego oprogramowania kupującemu za darmo na płycie CD (w licencji programu zabrania się jego sprzedaży, nie ma natomiast restrykcji co do rozpowszechniania za darmo na CD).

Poniesione przez kupującego koszty będą dotyczyły wyłącznie informacji w postaci linków do stron na których znajduje się oprogramowanie. Program wraz z CD klient otrzyma gratis. Zaznaczę to wyraźnie w mojej ofercie, jeżeli oczywiście taka opcja jest prawnie możliwa?

Ostatnia edycja:
Tak, pobierasz opłatę za usługę zbierania tych informacji i czas na to poświęcony.

Dzięki za odpowiedź, jednak nie uzyskałem odpowiedzi co do udostępniania oprogramowania na CD/DVD za free (oprogramowanie free, nie GPL), natomiast mam jeszcze inna kwestię do rozpatrzenia, mianowicie czy dostęp płatny do strony www na której będą znajdowały się darmowe programy jest legalny (moja prywatna strona do której za zalogowanie będzie pobierana opłata, natomiast zamówienie bądź ściąganie legalnych darmowych programów będzie odbywało się już bez jakichkolwiek kosztów)?

Ostatnia edycja:
Można. Na takiej zasadzie w mojej ocenie działają wszystkie CD-Action, Format i inne takie (mam namyśli darmowe oprogramowanie na płytce, ale mogę sie mylić).

Powrót