Handel koszulkami na targowisku

• Autor wątku Autor wątku robo_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robo_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Prowadzę działalność gospodarczą, sprzedając na targowiskach koszulki dziecięce. Mam jednak pytanie co do koszulek z nadrukami znanych bajek, takich jak Spider Man, Hana Montana, Bob Budowniczy, gdyż ostatnio zaczęły się kontrole z Policji Gospodarczej, które kończą się konfiskata towaru i wysokimi karami. W towar zaopatrzam się u hurtowników, więc mam na wszystko faktury, lecz na żadnej z nich nie pisze iż jest to koszulka z nadrukiem bajki, tylko po prostu że jest to koszulka. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy w razie kontroli, mogę mieć problemy związane z tym iż nie mam jakieś licencji na sprzedaż akurat koszulki z nadrukiem danej bajki?, czy w razie czego, wskazuje miejsce w którym kupuje towar, a hurtownik przedstawia odpowiednie papiery przed organami kontrolującymi go.

Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż nie chcę zostać postawiony przed faktem dokonanym w razie kontroli.

Z góry dziękuję.

Będzie to łamanie praw autorskich jeśli odbywa się bez pozwolenia. Mogą się przyczepić bo bezpośrednim naruszycielem jest Pan, a to że Pan wskaże od kogo kupił, to napewno może to Panu tylko pomoc - ale nie legalizuje tego procederu.

Powrót