Handel na działalności nierejestrowanej.

• Autor wątku Autor wątku Idalgoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Idalgoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! Żona kupiła na pobliskim targowisku kilka kompletów dziecięcych ubranek które udało jej się sprzedać w internecie za 2x ceny zakupu. Wzbudziło to w niej chęć zajęcia się takim dorywczym handlem. Jak to jest z tą działalnością nierejestrowaną? Żona na 99.9% nie zdoła przekroczyć 50% płacy minimalnej w miesiącu. Co jednak z księgowością? Czy wystarczy że żona będzie notowała daty i kwoty sprzedaży? Czy skarbowy nie zażąda jakichś dowodów zakupu sprzedawanych towarów? Od Bułgarów na targowisku było by raczej ciężko wyrwać fakturę VAT... I wreszcie czy podateg dochodowy był by nieunikniony? Jeśli nie to czy te 17% dochodowego trzeba by zapłacić od całego przychodu czy można by odliczyć cenę zakupu ubranek? I co z VAT?

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Informacje na temat działalności nierejestrowej znajdziesz tutaj:
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115

Czytałem już tą stronę ale nie ma tam jasnej odpowiedzi na moje pytania. A bynajmniej nie na wszystkie. Co do ewidencji sprzedaży to tak jak pisałam data, kwota sprzedaży i suma do limitu. Rozumiem że VAT by nas nie obowiązywał? I co w sytuacji gdy nie ma możliwości uzyskania dowodu zakupu? Dochodowy od całego przychodu?

Idalgoo napisał:
Czytałem (...) Rozumiem że VAT by nas nie obowiązywał?

To przeczytaj ponownie, jest tam informacja odnośnie VATu.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Wszystko już wiem. Poza tym co w sytuacji gdy nie ma możliwości uzyskania dowodu zakupu? Dochodowy od całego przychodu?

Tak od całego przychodu, to chyba logiczne? Liczy się to co można udowodnić, jak czegoś udowodnić nie można to tak jakby tego nie było.

Tak też sądziłem. A nikt się nie przyczepi o handel rzeczami których pochodzenia nie można udowodnić?

Wątpię aby ktoś się "przyczepił" do sprzedaży używanych ubrań.

Powrót