Handel obwoźny na terenie Niemiec - Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku marcio190050
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcio190050

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie.

Interesuje mnie rozpoczęcie działalności w postaci sprzedaży przekąsek typy fast food z wózka gastronomicznego ( handel obwoźny) na terenie niemieckiej plaży. Jakie są możliwości prawne, które mi to umozliwą? Czy muszę rejestrować działalność w Niemczech, czy wystarczy w Polsce? Gdzie szukać informacji na ten temat? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Musisz postarać się o tzw. "Reisegewerbekarte". Zawnioskować możesz ją w urzędzie właściwym dla terenu, gdzie zamierzać prowdzić tę działalność. Taki handel określany jest w niemieckich przepisach jako "Reisegewerbe" a obowiązek zameldowania takiej działalności wynika z § 55 Gewerbeordnung; Gewerbeordnung to niem. ustawa o prowadzeniu działalności gospodarczej. Jeśli "Reisegewerbekartę", będziesz musiał uzgodnić z właściwymi urzędami miejsca, gdzie będziesz sprzedawał swoje produkty. Zanim złożysz wniosek w wydanie takiej karty "Reisegewerbekarte", zbierz możliwie dużo polskich papierów, jak np. wyciąg z rejestru skazanych, brak zaległości podatkowych, jakieś pozytywne protokoły kontroli itp. Według europejskich przepisów masz takie samo prawo prowadzić handel obwoźny na terenie Niemiec, mimo że zameldujesz działalność gosp. w Polsce, jak każdy inny mieszkaniec Niemiec. Ale napewno musisz spełnić te same warunki, jakie każdy kto żyje i mieszka w Niemczech, spełnić musi.

Ślicznie dziękuję za pełną odpowiedź.
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie:
Czy będę musiał uzyskać pozwolenie niemieckiego odpowiednika sanepidu? Jak w Niemczech nazywa się taka instytucja i czy ma kompetencje do kontroli mojej działalności?

Powrót