A
anka1980
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Moja mama prowadzi działalność gospodarczą od ponad 20lat.Nigdy w życiu nie była karana za żadne przestępstwo,aż do 12.06.br.Opisze zdarzenie które miało miejsce na targowisku miejskim w Ostrowcu świętokrzyskim.W tym dniu Urząd Celny przeprowadził wobec niej kontrole tzn,wpis do ewidencji,faktury,książkę przychodów i rozchodów.Wszystko było jak najbardziej w porządku...ale co się okazało nie do końca.Poprzedniego dnia mama była w Głuchowie pod łodziom po zakup towaru,gdzie zakupiła od właściciela a zarazem producenta szytych koszulek dziecięcych z nadrukiem znanych bajek np.Spidermen,Hanna Montana i za kazdą zakupioną sztukę zapłaciła podatek vat 22%.Łączna wartość to 2.500zł.W dniu kontroli Urzędnicy Celni zabrali cały ten towar i nie tylko(również towar sprzed roku) twierdząc że posiadana faktura jest nieważna i nie akceptowana przez UC(Panowie twierdzili iż ta faktura jest źle opisana w sensie prawnym-zamiast koszulki dziewczęcej powinno być koszulka dziewczęca Hanna Montana).Dalszy ciąg tej sprawy odbędzie się na Prokuraturze Rejonowej a później w Sądzie Okręgowym W Kielcach.Została uznana przez pracowników UC za normalną przestępczynie i kara za to wykroczenie to grzywna do 5000zł.Nadmieniam że mama nie została w żaden sposób poinformowana o zakazie handlu takimi produktami postacji z bajek gdzyż do tej pory nikt nie zabraniał handlu ciuchami z nadrukiem postacji bajkowych.Proszę o udzielenie mi porady co w takiej sprawie możemy zrobić,gdyż w żaden sposób moja mama nie zawiniła,zakupiony towar był na fakturach,nie został skradziony.Z legalnie zarobionych pieniędzy został on zakupiony i w legalny udokumentowany sposób sprzedawany.Proszę mi powiedzieć gdzie moja mama popełniła błąd,bo to dobra kobieta majacą 55lat i będaća po przeżytej ciężkiej chorobie udaru mózgu.Teraz obawiam się o jej zdrowie bo bardzo to przeżyliśmy iż nie jesteśmy bogatą rodziną-utrzymujemy się z tej działalności gospodarczej.Bardzo prosimy o pomoc.Dziękuję z góry wszystkim którzy mogą nam doradzić w tej nietypowej sprawie.