Handel podróbkami

• Autor wątku Autor wątku milka5523
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milka5523

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. zakupiłam buty na allegro firmy adidas gdy odebrałam przesyłkę okazało się że to buty z taniego marketu tylko z przyklejonym znaczkiem firmy adidas niestety sprzedający nie chce przyjąć zwrotu nie chce oddać pieniążków twierdzi że jest osobą prywatną i że nie przyjmuje zwrotów choć nigdzie takiej informacji nie było i mimo że jest osobą prywatną na swoich aukcjach sprzedawała buty niby firmy adidas nike i wiele innych rzeczy sama w jednym z emaili informowała mnie ze w przyszłym tyg ma dostawę i mogę sobie wybrać coś innego.
Najlepsze jest to że gdy odesłałam paczkę okazało się że podany adres jest niepełny ponieważ kurier nie mógł odnaleźć podanego adresu i paczka do mnie wróci za którą znów będę musiała zapłacić. wiem że raczej już nie odzyskam kasy ale czy mogę zgłosić na policje fakt iż ta Pani handluje podróbkami czy grożą jej za to jakieś konsekwencje? jest tak bezczelną osobą z którą w żaden sposób nie można się dogadać (choć próbowałam wielokrotnie) że naprawdę zastanawiam się czy można gdzieś ta sprawę zgłosić...

Prawo własności przemysłowej
Przepis prawny:
Art.305 .
[Oznaczanie i obrót towarami z podrobionym znakiem towarowym]

1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
Możesz złożyć doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa lecz
Przepis prawny:
Art. 310.
[Tryby ścigania]

1. Ściganie sprawców przestępstw określonych w art. 303, art. 304 i art. 305 ust. 1 i 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

2. Orzekanie w sprawach o czyny określone w art. 307 i art. 308 następuje w trybie przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.
tutaj uprawnionego do znaku towarowego.

Dziękuje za odpowiedź. A uważasz że jest sens to zgłaszać że coś z tym zrobią?

Allegro zawiesiło tej pani konto więc może ktoś ma podobnym problem z ta osobą co ja. niestety w piątek mija 14dni kiedy moge jej odesłać towar a podany przez nią adres jest nie pełny więc nie mam możliwości odesłania towaru i pewnie ona na to liczy ze minie te 14 dni i sprawa ucichnie :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
milka5523 napisał:
... A uważasz że jest sens to zgłaszać że coś z tym zrobią?...
Jeśli jak piszesz działa on na większą skalę istnieje dużą szansa.

Powrót