Handel przez Internet - jaki podatek wybrać?

• Autor wątku Autor wątku henryq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henryq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Zwracam się z kilkoma pytaniami:
Mam zamiar założyć działalność gospodarczą, nigdy przedtem tego nie robiłem, stąd pytania.
Chcę handlować przez internet na portalach aukcyjnych np. Allegro artykułami dekoracyjnymi, głównie drewnianymi. Ma to być moje dodatkowe źródło dochodów. Jestem zatrudniony na umowę o pracę więc ZUS odpada. Zakładam następujące koszty mojej działalności: zakup artykułów za ok. 2000 zł, sprzedaż za ok. 3000 - 3500 zł.

Pytania:
1. Jaką formę opodatkowania mogę wybrać, bo z tego co się orientowałem to przystępny jest ryczałt ewidencjonowany. A może w takiej sytuacji będzie lepsza karta podatkowa? Chodzi mi o jak najmniej formalności i oczywiście opłat. Sam będę się zajmował dokumentami (księgowa odpada).
2. Kto o tym decyduję jaka forma opodatkowania jest możliwa?
3. Składka zdrowotna to ok. 200zł, a jaka stawka byłaby podatku (ryczałt) przy takich obrotach?
4. Jeśli wybrałbym ryczałt to w jaki sposób należy dokumentować przychód, skoro będę swoje produkty wysyłał pocztą do klientów indywidualnych?
5. Czy mam obowiązek wystawiania faktur, czy też paragonów, bądź innych rachunków?
6. Czy muszę posiadać kasę fiskalna?
6. Czy prócz podatku i składki zdrowotnej są jakieś inne koszty?
7. Jakie dokumenty należy składać obowiązkowo, w miesiącu do US, bądź ZUS?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
Henryq

Powrót