hanse merkur

• Autor wątku Autor wątku marwaw1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marwaw1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,chciałbym zrezygnować z ubezpieczenia hanse merkur ponieważ nie ma nowych zleceń natomiast co miesiąc muszę płacić składkę 300 euro i przy braku pracy jest to duży wydatek dla kieszeni,dlatego jak mam siedzieć bezczynnie w Niemczech i płacić to lepiejte pieniądze zawieść dzieciakom w Polsce prawda?i pisałem dziś do kobiety że rezygnuję z ubezpieczenia na co Ona mi odpisała ze żeby zrezygnować z ubezpieczenia muszę zamknąć Gewerbe oraz się wymeldować z Niemieckiego adresu zameldowania oraz zapłacić za jej pracę ponieważ jej cofną prowiję jak to wygląda w rzeczywistości prosze o pomoc bo tu w Niemczech nie mogę liczyć na żadną pomoc:(a nie chciałbym być oszukany żeby potem nie narobić sobie problemów i mieć do spłaty nie wiadomo ile,pomocy!

Twoim najmniejszym problemem jest to, że agentka ubezpieczeniowa straci swoją prowizję za zawartą z Tobą umową ubezpieczenia. To jest jej ryzyko i jej problem. Nie masz żadnego obowiązku zwracać jej tej prowizji; takiego prawa po prostu nie ma. To jest jej ryzyko, jeśli ktoś z ubezpieczonych za jej pośrednictwem wcześniej zakończy umowę ubezpieczenia. Jeśli chodzi o to, kiedy wolno Ci (tzn. możesz) wypowiedzieć umowę ubezpieczenia, to zależy to od tego, jak uregulowane jest to w ogólnych warunkach umowy ubezpieczenia (Allgemeine Versicherungsbedingungen), które obowiązują przy Twojej umowie. Dostałeś je przy zawarciu umowy. Przeczytaj tam w nich ten przepis (punkt albo paragraf), który mówi o wypowiedzeniu umowy (Kündigung des Vertrages lub Beendigung des Vertrages). Wprawdzie są różnice brzmienia tych warunków w zależności od tego, o którą spółkę ubezpieczeniową chodzi, ale w zasadzie warunki zakończenia umowy ubezpieczenia są jednolite w całych Niemczech. Nie piszesz, jakie to jest ubezpieczenie (czy chorobowe/Krankenversicherung, czy też od odpowiedzialności cywilnej/Haftpflichversicherung, czy jakieś inne), dlatego nie można na razie odpowiedzieć, czy te warunki zakończenia umowy ubezpieczenia, jak to mówi ta agentka ubezp. rzeczywiście obowiązują. Weź do ręki ten papier, na którym wypisane są "Allgemeine Versocherungsbedingunen" (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i sam sprawdź ten przepis, który mówi o wypowiedzeniu lub zakończeniu umowy ubezpieczenia. I nie daj sobie wmawiać jakichś głupstw przez osobę, która ma materialną korzyść z tego, że płacisz składkę, i której zależy na tym, abyś jak najdłużej płacił tę składkę składkę.

Powrót