Harmonogram stażu z EFS

• Autor wątku Autor wątku mrcnn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrcnn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

dużo piszecie o hamonogramie stażu/ planie stażu... czy ten dokument widzi jedynie pracodawca i PUP czy ja jako stażysta również mogę mieć do niego dostęp? Gdzie tego szukać?

Jestem na stażu z EFS niecały miesiąc, natomiast myślę o rezygnacji gdyż mam poczucie że się uwsteczniam. Ostatnio nawet sam pracodawca powiedział,że mam większe kwalifikacje niż on sam i tak naprawdę to on mógłby się uczyć ode mnie.

Może gdybym zobaczył plan swojego stażu miałbym jakieś podstawy do rezygnacji bez konsekwencji.

Dziękuje za odpowiedź.

Najlepiej udać się do PUP i poprosić o harmonogram stażu, a jeżeli prośba nie zostanie spełniona należy złożyć oficjalne pismo z prośbą o wydanie tegoż dokumentu.
Jeżeli nie możesz stawić się osobiście to należy odrazu przejść do pkt 2.

Stażysta powinien być zaznajomiony z programem stażu a nie jestem pewien czy przepisy mówią o otrzymaniu egzemplarza dokumentu.

Niemniej składając podanie o przerwanie stażu jesteś zobowiązany do kontynuowania stażu do czasu podjęcia decyzji o przerwaniu bądź odmowie, której udziela PUP.
Każda sytuacja kiedy stażysta sam rezygnuje ze stażu i nie jest rażące zaniedbanie obowiązków organizatora (np. brak badań, brak stanowiska dla stażysty ...) to rozstrzygnięcie decyzji jest następujące : przerwanie stażu z winy stażysty ponieważ otrzymując skierowanie na staż zdecydowałeś się: do jego ukończenia, do poinformowania o każdej sytuacji uniemożliwiającej realizację programu stażu. Jest to napisane w wydanym pouczeniu przed stażem.

Natomiast przerwanie stażu z powodu podjęcia pracy jest jak najbardziej uzasadnione a osobiście wychodzę z założenia że lepsze jakiekolwiek zajęcie niż jego brak.

mrcnn napisał:
czy ten dokument widzi jedynie pracodawca i PUP czy ja jako stażysta również mogę mieć do niego dostęp? Gdzie tego szukać?
Zgodnie z § 6. 1. rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych"Organizator stażu zapoznaje bezrobotnego z programem stażu." Przepisy nie precyzują w jakiej formie stażysta ma zostać zapoznany z programem, ale w PUP nie powinni robić problemu z udostępnieniem Panu programu stażu. Zawsze może Pan poprosić PUP o wydanie stosownego zaświadczenia.
mrcnn napisał:
myślę o rezygnacji gdyż mam poczucie że się uwsteczniam. Ostatnio nawet sam pracodawca powiedział,że mam większe kwalifikacje niż on sam i tak naprawdę to on mógłby się uczyć ode mnie.
Jeśli ma Pan większe kwalifikacje do organizatora stażu, to PUP nie powinien Pana kierować tam na staż.

Powrót