Hartz4

• Autor wątku Autor wątku pytajnick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajnick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Mam pytanie, jakie warunki trzeba spełnic żeby dostac Harz4?
O mojej sytuacji: Mieszkałam, w Niemczech przez 4 miesiące i większośc tego okresu pracowałam. Potem byłam wymeldowana z Niemczech, a po 6 miesiącach wróciłam. Jestem zameldowana, w przyszłym tygodniu zaczynam pracę.
W Arbeitsamt powiedzieno mi, że jak pokażę umowę o pracę (na dłużej niż 3 miesiące), w której jest napisanę ile godzin w tygodniu pracuję i ile dni wolnych mi przysługuje wtedy moge dostac zasiłek. Jednak ja takiej umowy nie posiadam, pracowałam tylko na godziny. Na taką samą umowę mam nową pracę. Może wiecie jak wyegzekowac tą "poprawną" umowę od pracodawcy?
Dodam, że posiadam obywatelstwo tylko polskie.
Jednak słyszałam o kilku przypadkach, że ktoś tam spotkał jakiegoś polaka który miał problem ze znalezieniem pracy więc został skierowany na kurs niemieckiego (za darmo) i dostał zasiłek. Czy to prawda?

Nie za bardzo rozumiem pytanie: chcesz majac prace otrzymywac Hartz IV? Hartz IV to zasilek dla osob bez srodkow do zycia, a majac prace, powinnas te srodki miec. Oni ci moga przyznac co najwyzej tzw. Aufstockung, czyli dodatek do niskiej pensji, ktora jest nizsza niz minimum socjalne

Na kurs cie nikt nie skieruje, jesli znalazlas prace, bo to znaczy, ze jestes w stanie pracowac z taka znajomoscia jezyka, jaka masz.

Ale po co Ci zasilek skoro znalazlas prace?

Ale po co Ci zasilek skoro znalazlas prace?

:D..

Mieszkałam, w Niemczech przez 4 miesiące i większośc tego okresu pracowałam.

większość ,czyli tak 3 miesiące i juz chcesz zasiłek ?ludziom sie juz w głowach przewraca

Ostatnia edycja:
Moja praca to tzw MiniJob, do 400euro miesięcznie. Z takiej pracy nie odprowadzane są żadne podatki ani składki na ubezpieczenie. Niemcy gdy mają taką pracę wciąż dostają Harz 4.
Prosiłabym o niepisanie złosliwych lub zabawnych komentarzy. Jeśli nie masz do powiedzenia nic co mogłoby mi pomoc, lepiej w ogóle nie pisz.
Dziękuję

Powrót