Harz IV

• Autor wątku Autor wątku Ksawera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Ksawera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

mam problem. Mieszkam w Niemczech, straciłem pracę, nie mam podstaw do Arbeitslosengeld. Chę się ubiegać o pomoc Harz 4. I tu pojawia się wczśniej wspomniany problem bo jestem zameldowany u szwagra (ma dom) i słyszałem, że to on (jako rodzina) powinien mnie utrzymywać. Czy ktoś zna przepisy prawne dotyczące tej kwestii? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Ksawera

a Hartz4 to nie Arbeitslosengeld?;)
nie opłacą mieszkania bo beda brali pod uwage dochody szwagra i reszty zameldowanych,
ale zasilek samo gole (359)powinni przyznac

oczywiscie jak bedziesz mial prawo do zasilku ALGII ,bo tego nie wiem

Ostatnia edycja:
Dzięki Belunia,
myślałem, że Hartz 4 = Arbeitslosehilfe. Chcę dodać, że mam ze szwagrem umowę najmu z uwzględnieniem wysokości czynszu. Czy wówczas urząd również będzie domagał się zaświadczeń o wysokości dochodów szwagra? Prowadzi firmę i nie bardzo to mu to pasuję.
:)

nie wiem

nawet nie wiem czy bedziesz mial prawo do zasilku ALGII,
skoro nie masz nawet do ALGI ,czyli nie przepracowałeś 12 miesiecy

Ksawera napisał:
Dzięki Belunia,
myślałem, że Hartz 4 = Arbeitslosehilfe.
:)
no tez
1 stycznia 2005 roku w zycie weszla ostatnia czesc podzielonego prawa, tzw. „koncepcji Hartza”. Tak zaczal sie okres swiadczen dla wszytkich bezrobotnych, zwanych popularnie "Hartz IV"

Ostatnia edycja:
Ja mam gewerbe i moje dochody nie przekraczają 500 - 600e chce się starać o dotację na mieszkanie i na żonę która jest w ciąży. Czy jest taka możliwość ? Bo podobno od 2011 zmieniły się przepisy.

Powrót