help

• Autor wątku Autor wątku ola1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Brat był rolnikiem zmarł nie zostawiając testamentu. Nie miał ani żony, ani dzieci. Spadkobiercami jest trójka jego rodzeństwa (ja-brat do ktorego nalezy polowa gospodarstwa rolnego z calosci,ktora mialem razem ze zmarlym bratem, 2 siostry i matka. Sprawa dotyczy czesci, ktora nalezala do zmarlego brata. Czyli dla kazdego z nas przypada 1/4 jego majatku.
Poniewaz jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, siostry zmienily zdanie i nie chca sie zrzec na mnie swoich czesci, choc wczesniej inaczej mowily. Dodam tez, ze to ja prowadze cale gospodarstwo rolne z uwzglednieniem planu rolnosrodowiskowego i ja tam mieszkam z zona i dziecmi. Chcialbym wiedziec, czy jesli od smierci uplynelo juz 10 miesiecy, a od sierpnia mamy list z sadu z uprawomocnieniem wyroku , czy bede musial placic podatek i w jakich kosztach? czytalem na jednej ze stron urzedu skarbowego, ze powstanie obowiazku podatkowego nastepuje tak jak w moim przypadku w drodze dziedziczenia tzn. z chwila przyjecia spadku, a potem napisano takie zdanie
"Poniższe informacje nie dotyczą osób zaliczonych do I grupy podatkowej, które korzystają z całkowitego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn i z tego tytułu w terminie miesiąca od daty powstania obowiązku podatkowego złożą zgłoszenie o nabyciu majątku SD-Z1"

Naleze do I grupy podatkowej jako brat, ale czy powinienem zlozyc zgloszenie o nabyciu spadku w ciagu miesiaca od smierci brata? jest to dla mnie niejasne i nie bardzo rozumiem ten przepis.

Jak drogi jest geodeta gdybym chcial wyznaczyc swoja przyslugujaca mi ziemie z czesci siostr i matki? i czy potem powinienem pojsc do notariusza zrobic stosowny zapis w ksiegach wieczystych i czy jest mozliwosc wpisania zony jako wspolwlasciciela ? jaki zapis powinien sie tam znalezc zeby uchronic moja rodzine przed sadami z moimi siostrami w razie mojej smireci?

Nie ma już druku SD-Z1. Od 1 stycznia br jest druk SD-Z2. Termin też uległ zmianie i wynosi 6 miesięcy od od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku.

Powrót