Herby miast

• Autor wątku Autor wątku KarinaSz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarinaSz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, czy herby miast mogą być traktowane jako geograficzne oznaczenia pochodzenia, przykładowo czy można umieścić herb Torunia na opakowaniu z piernikami jako wskazanie na korzystanie z receptur tworzenia pierników pochodzących z tego miasta?Wiem, że oznaczenia geograficzne obejmują głównie nazwy słowne ale spotkałam się z podręcznikowymi objaśnieniami, że są to także graficzne oznaczenia charakteryzujące pochodzenie produktu z danego miejsca jakim w tym przypadku byłoby miasto Toruń. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Wymaga zgody władz miasta na wykorzystanie, bo zapewne oni posiadają prawa autorskie majątkowe.

Zgoda to wiadomo ale chodzi mi o to czy w ogóle herb można potraktować jako geograficzne oznaczenie pochodzenia i tym samym, żeby podlegał on ochronie na podstawie ustaw obejmujących tą kwestię np. o własności przemysłowej albo rozporządzeniu o ochronie oznaczeń geograficznych? Swoją drogą herb już jako ustanowiony znak "urzędowy" nie podlega prawu autorskiemu - prawu temu podlega na rzecz wykonawcy / autora tego symbolu, który następnie "udostępnia" go samorządowi.

Powrót