Hiperrealizm

• Autor wątku Autor wątku nepenhame
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nepenhame

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.

Na podstawie zdjęcia znalezionego w internecie (Google grafika, strony z tapetami), namalowałem kilka hiperrealistycznych obrazów.

Obrazy są olejne, a zdjęcia służące za wzór, są znalezione w internecie na ogólnie dostępnych stronach), np. zdjęcie motocykla, lub samochodu.

Obraz jak najwierniej oddaje rzeczywistość, a więc zdjęcie mojego obrazu bardzo przypomina pierwotne zdjęcie na którym się wzorowałem (95%).

Czy w takim wypadku mogę udostępnić zdjęcia moich obrazów jako motyw który będzie wykorzystany do tworzenia wydruków, okładek, itp ?

Za wykorzystanie zdjęcia mojego obrazu będę dostawał jakieś wynagrodzenie.

Kłopot w tym, że obraz jak najbardziej malowałem ja i w 100% każdy milimetr farby olejnej nałożyłem własnoręcznie więc to MOJE dzieło,
ale zdjęcie tegoż mojego obrazu wygląda w 95% jak zdjęcie znalezione gdzieś w internecie.

Czy mam prawo w takim przypadku korzystać materialnie na powielaniu zdjęć moich obrazów?

Pozdrawiam serdecznie, M.

nepenhame napisał:
... Czy mam prawo w takim przypadku korzystać materialnie na powielaniu zdjęć moich obrazów?....
Tak, za zgodą autora utworu pierwotnego. Poczytaj na temat opracowania cudzego utworu.

Co jeżeli znalezienie autora nie jest możliwe. Zdjęcie jest udostępnione np.na stronie z tapetami na desktop, więc jest publicznie, bez ograniczeń dostępne i rozpowszechniane?

Ostatnia edycja:
nepenhame napisał:
... więc jest publicznie, bez ograniczeń dostępne i rozpowszechniane?
To wcale nie oznacza zezwolenia na dowolne wykorzystywanie, brak kontaktu z autorem uniemożliwia w zasadzie korzystanie. Możesz próbować w oparciu o Art. 105. UoPAiPP kontaktować się z odpowiednią OZZ lecz czy zechce ona reprezentować autora bez umowy to trudno powiedzieć.

Powrót