Hipoteka- brak działań komornika

• Autor wątku Autor wątku psc0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psc0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry,
Razem z ex mężem mamy dom na kredyt, w związku z kompletnym brakiem współpracy ze strony męża w sprawie sprzedaży, przez brak płatności kredytu sprawa trafiła do komornika.
Od jakiegoś roku jest zajęcie na koncie, od roku nie ma również żadnych działań ze strony komornika.
Zależy mi na pozbyciu się problemu (jedynym możliwym sposobem, czyli przez niego)
Komornik nie odpisuje na maile, nie odbiera telefonów.
Co można zrobić w tej sytuacji?
Jak pozbyć się problemu?
Chciałabym ogłosić upadłość, ale nie wiem czy mając ta nieruchomość, nie sprzedana w ogóle mogę się za to zabierac
Będę wdzięczna za wszystkie informacje

Komornik nie decyduje z jakich składników majątku jest prowadzona egzekucja. O tym decyduje wierzyciel. Wierzyciela nikt nie zmusi do złożenia wniosku o egzekucję z nieruchomości. Ma zabezpieczenie w postaci hipoteki i to na poz. nr 1 to nie ma się czym martwić. Egzekucja z nieruchomości dla niego to także ryzyko. Nikt nie da gwarancji, że będzie skuteczna. A koszty i tak trzeba będzie ponieść.

Czyli rozumiem, że łatwiejszym rozwiązaniem jest upadłość konsumencka gdzie syndyk zajmie się sprzedażą ?

Nie musi być ani łatwe ani proste. Ciągle odnosisz się wyłącznie do tej nieruchomości. Przy upadłości możesz stracić wszystko, cały majątek + potrącenia z dochodu i to na kilka lat. Do tego dojdą konsekwencje już po całym procesie upadłościowym. Trzeba by rozważyć alternatywne rozwiązania.

Powrót