Hipoteka po nabyciu mieszkania z licytacji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku Absolwent1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Absolwent1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam pytanie odnośnie hipoteki, gdyż znalazłem informację jak załączyłem poniżej:

Kupujesz bez obciążeń
Kupując nieruchomość na licytacji komorniczej nie ma ryzyka, że nabędzie się nieruchomość zadłużoną np. wobec banków czy urzędu skarbowego. Nabywca nie musi się bać hipotek wpisanych do księgi wieczystej - nawet jeśli banki nie zostaną spłacone w toku egzekucji, ich hipoteki wygasną.
Nabywca kupuje nieruchomość w zasadzie wolną od obciążeń.
Pozostaną w mocy jedynie służebność drogi koniecznej oraz służebność ustanowiona w związku z przekroczeniem granicy przy wznoszeniu budowli lub innego urządzenia. Pod pewnymi warunkami w mocy pozostaną też użytkowanie, służebności i prawa dożywotnika.

Chcę zapytać czy faktycznie po nabyciu zadłużonego mieszkania hipoteka znika, tzn. komornik spłaca wierzycieli z wylicytowanej w licytacji ceny i dług przestaje istnieć?

Załóżmy, że kupuje mieszkanie warte 100 tys za 75 tys z hipoteką przymusową 20 tys, to czy dłużnik jest zaspokajany z wylicytowanych 75 tys, czy dodatkowo muszę spłacić 20 tys.

Druga sytuacja jest analogiczna z tym. że hipoteka jest umowna na poczet kredytu bankowego ale oszacowana na 440 tys.

Czy rodzaj ustanowionej hipoteki ma znaczenie na to czy przejdzie na nabywcę czy nie, jeśli tak to które hipoteki przechodzą na nabywce a które zaspokajane są z kwoty licytacji komorniczej?

Dzięki z góry za odp.

Pytań podobnych setka - spójrz na dół tej strony i skorzystaj z opcji Forum Prawne - Przeszukaj forum
KPC Art. 1000. § 1. Z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności wygasają wszelkie prawa i skutki ujawnienia praw i roszczeń osobistych ciążące na nieruchomości. Na miejsce tych praw powstaje prawo do zaspokojenia z ceny nabycia z pierwszeństwem przewidzianym w przepisach o podziale ceny uzyskanej z egzekucji. § 2. Pozostają w mocy bez potrącenia ich wartości z ceny nabycia: 1) prawa ciążące na nieruchomości z mocy ustawy; 2) (uchylony);987) 3) służebność drogi koniecznej oraz służebność ustanowiona w związku z przekroczeniem granicy przy wznoszeniu budowli lub innego urządzenia; 4)988) służebność przesyłu. § 3. Pozostają również w mocy ujawnione przez wpis w księdze wieczystej lub złożenie dokumentu do zbioru albo nieujawnione w ten sposób, lecz zgłoszone najpóźniej na trzy dni przed terminem licytacji, użytkowanie, służebności i prawa dożywotnika, jeżeli przysługuje im pierwszeństwo przed wszystkimi hipotekami lub jeżeli nieruchomość nie jest hipotekami obciążona albo jeżeli wartość użytkowania, służebności i praw dożywotnika znajduje pełne pokrycie w cenie nabycia. Jednakże w wypadku ostatnim wartość tych praw będzie zaliczona na cenę nabycia. § 4.989) Przepisu § 1 nie stosuje się w odniesieniu do ciążących na nieruchomości spółdzielczych lokatorskich i własnościowych praw do lokalu. Prawa te, z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności, przekształcają się odpowiednio w prawo najmu, w prawo odrębnej własności do lokalu albo we własność domu jednorodzinnego.
KPC Art. 1003. § 1. Prawomocne postanowienie o przysądzeniu własności wraz z planem podziału sumy uzyskanej z egzekucji jest tytułem do wykreślenia w księdze wieczystej lub w zbiorze dokumentów wszelkich praw, które według planu podziału wy- gasły. § 2. Na podstawie samego postanowienia o przysądzeniu własności wykreśla się wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość, jeżeli w postanowieniu stwier- dzono zapłacenie przez nabywcę całej ceny nabycia gotówką.

Powrót