Hipoteka przymusowa i umowna

• Autor wątku Autor wątku Tomek1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam szanowne grono,

Chciałbym uczestniczyć w licytacji komorniczej. Przeglądając Księgi Wieczyste zauważyłem, że widnieją dwa wpisy w sekcji III i IV. Jest to hipoteka umowna na kwotę 300000 zł oraz hipoteka przymusowa na kwotę 600000 zł. Suma obu hipotek znacząca przekracza wartość nieruchomości wg przygotowanej wyceny nieruchomości. Czy po wygraniu licytacji, na podstawie postanowienia o przysądzeniu własności wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość wykreślone z automatu, mimo iż suma uzyskana z licytacji nie pokryje sumy wierzytelności? Czy jako nowy właściciel otrzymuje nieruchomość wolną od jakichkolwiek hipotek. Reasumując czy nabywając powyższą nieruchomość po cenie znacząco niższej niż suma wierzytelności nie będą na mnie/na nieruchomości ciążyć jakiekolwiek zobowiązania?

Ostatnia edycja:
Czyli pytający uzależnia przystąpienie do przetargu od anonimowej odpowiedzi na darmowym forum a nie zweryfikowanie tego w ustawie, tak ?

Nie uzależniam udziału w licytacji od odpowiedzi anonimowej osoby ,a artykuły ustawy przeczytałem (Art. 1000. § 1, Art. 1003. § 1.) Nie jest dla mnie jasna sytuacja z hipoteką przymusową , ponieważ natknąłem się na informację, że hipoteka przymusowa jest na nieruchomości, a nie na właścicielu czyli nabywając ją w drodze licytacji komorniczej mogę również przejąć dług na siebie. Być może jest to błędne stwierdzenie dlatego szukam osoby, która mogłaby wypowiedzieć się w tej sprawie.

Co do zasady hipoteka jest na nieruchomości a nie właścicielu.

Czy w opisanym przeze mnie przypadku po wygranej licytacji za kwotę dużo niższą niż suma hipotek, nabywam nieruchomość i hipoteki (umowna, przymusowa) wpisane w KW w części IV po uprawomocnieniu się postanowienia o przysądzeniu własności, będę mógł bez problemu wykreślić hipoteki?

Nabędziesz nieruchomość wolną od obciążeń.

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Czy istnieje ryzyko związane z możliwością pojawienia się hipotek przymusowych, które zostaną wpisane po wydaniu postanowienia o przysądzeniu własności, a przed jego prawomocnością i ujawnieniem nowego właściciela w księgach wieczystych. Jeśli jakiś wierzyciel złoży wniosek o wpis hipoteki przymusowej już po przysądzeniu własności, ale jeszcze zanim nabywca został ujawniony w księgach wieczystych, taka hipoteka będzie obciążała nieruchomość i nie podlega wygaśnięciu.

Każdy wpis w KW poprzedzony jest ujawnioną wzmianką o wpływie wniosku. Więc jeśli w chwili w której Ty złożysz wniosek nie będzie wzmianki, to po tej chwili żaden wpis nie zostanie ujawniony, ponieważ nie będzie dotyczył osoby dłużnika.

Powrót