Hipoteka przymusowa - jaki tytuł?

• Autor wątku Autor wątku Andrus_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrus_1

Stały bywalec
Odpowiedzi
478
Uzyskałem wyrok z klauzulą prawomocności p-ko dłużniczce i zamierzam skierować go do komornika celem podjęcia egzekucji. Chcę równolegle ustanowić hipotekę przymusową na części nieruchomości będącej jej własnością
tj. 1/2 całości ( tytuł jedynie p-ko małżonce, nieruchomość własnością obojga małżonków ). Czy muszę wystąpić do sądu o 2-gi tytuł wykonawczy z liczbą porządkową 2?, czy też mogę zrobić notarialny odpis tego pierwszego i na tej podstawie uzyskać wpis hipoteki?

Czytałem w Google, że do wpisu hipoteki przymusowej potrzebny jest 2-gi oryginalny tytuł wykonawczy na którym ma być wyszczególnione czemu ma służyć, łącznie z zaznaczeniem numeru kW i adresu przedmiotowej nieruchomości, czy tak ?

Ad. 1 jezeli nieruchomość jest we wspólności majątkowej małżonków (a nie po 1/2 udziału w majątku osobistym każdego z nich) to z tytułem tylko na jednego małżonka nic nie zwojujesz bo to współwłasność łączna (bezudziałowa). Potrzebujesz klauzuli na drugiego małżonka z ograniczeniem odpowiedzialności do majątku wspólnego.
Ad. 2 Do wpisania hipoteki potrzebujesz dalszego tytułu wykonawczego. Kopia notarialna nie wystarczy.

Wysłane z mojego ASUS_I003DD przy użyciu Tapatalka

Wow to niedobrze :( , jeżeli moim dłużnikiem jest tylko żona to w ogóle nie mogę starać się o klauzulę na męża. Kupiłem od żony nieruchomość/lokal użytkowy/sklep ( jej majątek odrębny ) niestety obciążony licznymi wadami ( co wyszło po czasie), nie chciała usunąć, zmuszony byłem iść do sądu. Fatalnie, żona przestała prowadzić działalność i jest niewypłacalna jak to u nas w Polsce, pracuje na czarno itd.

Wprowadź przymusową rozdzielność majątkową. Ustanie wspólność majątkowa a powstanie współwłasność z określonym udziałem.

wiegol napisał:
Wprowadź przymusową rozdzielność majątkową
Od wczoraj rozważam taką możliwość z tym, że muszę skalkulować znowu koszty postępowania, na koniec jeśli dojdzie do przymusowej rozdzielności, wtedy otrzymam klauzulę na współmałżonka z ograniczeniem odpowiedzialności do majątku wspólnego?
3 lata trwał proces ten obecny, znowu zapewne 1-2 lata rozdzielność majątkowa, w tym czasie nieruchomość zapewne przepiszą/usuną itd.

Nie, jeżeli doprowadzisz do orzeczenia o zniesieniu wspólności majątkowej to dalej będziesz miał klauzule tylko na swojego dłużnika ale zniknie majątek wspólny małżonków, a składniki majątkowe do tej pory objęte wspólnością majątkową małżonków staną się przedmiotami we współwłasności ułamkowej i będziesz mógł prowadzić egzekucję z przypadających twojemu dłużnikowi udziałów bez angażowania drugiego małżonka. Oczywiście to nie znaczy, że taka egzekucja będzie dużo skuteczniejsza bo udziału we współwłasności to średnio chodliwy towar.

Wysłane z mojego ASUS_I003DD przy użyciu Tapatalka

DarthPaulus napisał:
Oczywiście to nie znaczy, że taka egzekucja będzie dużo skuteczniejsza bo udziału we współwłasności to średnio chodliwy towar.
Jestem tego świadom, jedynie co zyskam to możliwość ustanowienia hipoteki przymusowej na udziale w nieruchomości dłużnika pod warunkiem, że po zakończeniu procesu o przymusową rozdzielność będzie jeszcze jej współwłaścicielem.

Czy opłata sądowa za postępowanie o przymusowe zniesienie wspólności majątkowej to koszt zryczałtowany, czy też zależny od dochodzonej przeze mnie kwoty od dłużnika czyli ok. 5% tej wartości.

Opłata od wniosku to 200 zł. Wpisanie się na hipotekę to raz. Pamiętaj, że w sytuacji gdy egzekucja z ułamka nieruchomości będzie nieskuteczna (brak chętnych na coś takiego) masz prawo przejąć udział dłużnika na własność z zaliczeniem własnej wierzytelności. Poczytaj o tym w kpc.

Opłata od wpisu hipoteki 200 zł. a jak z opłatą stosunkową za postępowanie sądowe przymusowej rozdzielności majątkowej?
wiegol napisał:
Pamiętaj, że w sytuacji gdy egzekucja z ułamka nieruchomości będzie nieskuteczna (brak chętnych na coś takiego) masz prawo przejąć udział dłużnika na własność z zaliczeniem własnej wierzytelności.
A jeżeli do czasu uzyskania tej rozdzielności w sądzie inny wierzyciel wpisze hipotekę przymusową na tej nieruchomości, to przejmując udział, staję się chyba dłużnikiem tego wierzyciela?

1. 200 zł - opłata od wniosku o wprowadzenie przymusowej rozdzielności.
2. Tak, dłużnikiem rzeczowym. Więc nie odpowiadasz całym majątkiem za dług. Skąd pomysł o nowym wierzycielu hipotecznym? Trzeba analizować wartość ułamka nieruchomości i wysokość zabezpieczenia hipotecznego. Może opłacić się przyjęcie udziału wraz z tą hipoteką.

wiegol napisał:
1. 200 zł - opłata od wniosku o wprowadzenie przymusowej rozdzielności.
Ok, źle zrozumiałem.
wiegol napisał:
2. Tak, dłużnikiem rzeczowym. Więc nie odpowiadasz całym majątkiem za dług. Skąd pomysł o nowym wierzycielu hipotecznym?
Dłużniczka, kilka lat przebywała za granicą po skończeniu działalności gospodarczej, dochodzą słuchy, że uciekła przez franszyzodawcą, stąd moje podejrzenie, że może być i inny wierzyciel, może też i podatki, ZUS jak to w życiu ...

Andrus_1 napisał:
Uzyskałem wyrok z klauzulą prawomocności p-ko dłużniczce i zamierzam skierować go do komornika celem podjęcia egzekucji. Chcę równolegle ustanowić hipotekę przymusową na części nieruchomości będącej jej własnością

tj. 1/2 całości ( tytuł jedynie p-ko małżonce, nieruchomość własnością obojga małżonków ). Czy muszę wystąpić do sądu o 2-gi tytuł wykonawczy z liczbą porządkową 2?, czy też mogę zrobić notarialny odpis tego pierwszego i na tej podstawie uzyskać wpis hipoteki?

Czytałem w Google, że do wpisu hipoteki przymusowej potrzebny jest 2-gi oryginalny tytuł wykonawczy na którym ma być wyszczególnione czemu ma służyć, łącznie z zaznaczeniem numeru kW i adresu przedmiotowej nieruchomości, czy tak ?
Wyrok z klauzulą prawomocności nie jest tytułem wykonawczym uprawniającym do wszczęcia egzekucji.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Wyrok z klauzulą prawomocności nie jest tytułem wykonawczym uprawniającym do wszczęcia egzekucji.
Aż się boję zapytać o co chodzi ..., czyżby w tym zakresie coś się zmieniło?

Co najwyżej wyrok z klauzulą wykonalności.

Andrus_1 napisał:
Co najwyżej wyrok z klauzulą wykonalności.
Wow... no wiesz nie każdy jest profesjonalistą ale i tak koledzy piszący wcześniej wiedzieli o co chodzi :)
Dzięki bardzo, człowiek uczy się cały czas nawet w moim sędziwym wieku ;) .

Nie napisałem tego złośliwie, ale z troski, bo w prawie niestety trzeba być bardzo precyzyjnym. Nieraz ktoś czegoś nie dopowiedział, a potem miał pretensje, że na FP źle udzielili informacji...

Powrót