Hipoteka Przymusowa Zwykla

• Autor wątku Autor wątku alittleprogrammer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alittleprogrammer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Na poczatku chcialbym zaznaczyc, ze nie znam sie kompletnie na prawie takze kazda szczegol jest dla mnie istotny.

Otoz jakis czas temu zmarl moj ojciec a wiec bedzie toczylo sie postepowanie spadkowe. Na 1/2 udzialu mojego taty na hipotece widnieje dlug. Z tego co moge wyczytac na "spisie praw zwiazanych z wlasnoscia" widnieje dlug.

"Zawiadomienie o wszczeciu egzekucji z nieruchomosci i wezwanie do zaplaty dlugu 2003-06-05"

A wiec minelo juz kilka lat od tego czasu, co wiec z odsetkami od tego dlugu?

Czy odsetki od dlugu hipotecznego sie przedawniaja?

Czy przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza zabezpiecza mnie przed ewentualnym przekroczeniem dlugu ponad wartosc nieruchomosci?

Zaznacze rowniez, ze kontaktowalem sie z komornikiem zajmujacym sie sprawa. Stwierdzil, ze on nie musi udzielac zadnych informacji zwiazanych ze sprawa i generalnie mnie zbyl.

Ostatnia edycja:
Przeczytalem poradnik, ktos mi rowniez poradzil abym przyjal spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

Nie bardzo wiem jak to czytac ale wydaje mi sie ze zarowno w 3 jak i 4 cos jest.

wyglada to tak:

http://3.1m.yt/Kq3bG1G.jpg
http://2.1m.yt/Drx02aT.jpg

W poradniku jest rowniez napisane:

"A co z ochroną wierzycieli spadkowych?

Dla ich ochrony przyjęto rozwiązanie, zgodnie z którym, jeżeli spadkobierca, który przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza, spłacając niektóre długi spadkowe wiedział lub przy dołożeniu należytej staranności powinien był wiedzieć o istnieniu innych długów spadkowych, ponosi odpowiedzialność za te długi ponad wartość stanu czynnego spadku, jednakże tylko do takiej wysokości, w jakiej byłby obowiązany je zaspokoić, gdyby spłacał należycie wszystkie długi spadkowe.

Wprowadzona odpowiedzialność nie ma zastosowania w stosunku do spadkobiercy niemającego pełnej zdolności do czynności prawnych oraz spadkobiercy, co do którego istnieje podstawa do jego ubezwłasnowolnienia. "

Nie bardzo wiem co to oznacza...

Z gory dziekuje za pomoc...

Ostatnia edycja:
Doczytałem się dwóch wierzycieli. Twój ojciec w wyniku podziału majątku dorobkowego powinien spłacić żonę z która na zasadzie własności nabył te nieruchomość ( nie wiem czy to twoja matka)
Owa zona zabezpieczyła się hipoteką bo ojciec ją nie spłacił i wszczeła egzekucję komorniczą ( ustał czy ojciec coś spłacił)
Natomiast póżniej przyłączył się inny wierzyciel.

Kartka i licz, co się opłaca. Przyjęcie z dobrodziejstwem - odpowiadasz do wartości spadku. Czy odrzucić?
Odsetki przedawniają się po trzech latach. ( należy sprawdzić czy zasądzono odsetki w wyroku ustalającym spłatę - zazwyczaj nie orzekają sądy odsetek
I ustalić kto jest tym drugim wierzycielem i jaka wysokość zobowiązania wymagalnego

Ostatnie pytanie, jesli moge.

Jesli przyjme spadek z dobrodziejstwem inwentarza, przy zalozeniu, ze dlug bedzie przekraczal wartosc spadku (co jest najgorszym scenariuszem, ktorego nie przewiduje ale wole dmuchac na zimne) czy ten dlug moze zostac wyegzekwowany z czegokolwiek co posiadam (np. wyplata miesieczna) czy moze on byc tylko wyegzekwowany z tego wspoludzialu (czyli najwyzej zabiora sobie ta dzialke) ?

Odpowiadasz do wartości inwentarza, który możesz sporządzić samodzielnie

Poprzez wartosc inwentarza rozumiem wszystko to co zostalo po ojcu. No i pytanie czy jesli zakladajac, ze zostal tylko ten udzial w dzialce to w jaki sposob odbedzie sie pierwsza proba wyegzekwowania tego dlugu? Tzn ze beda chcieli licytowac ta dzialke czy np. beda chcieli wejsc my na wyplate? Bardziej mnie interesuje czy moga zajac to co obecnie posiadam czy wyegzekwowanie bedzie mozliwe tylko w stosunku do tego udzialu dzialki?

Nie czytasz poradnika.
alittleprogrammer napisał:
Poprzez wartosc inwentarza rozumiem wszystko to co zostalo po ojcu.
Tak - aktywa
alittleprogrammer napisał:
beda chcieli wejsc my na wyplate?
Mogą z każdego składnika Twojego majątku, by zaspokoić się do wartości aktywów wynikających ze spisu.

No to jak to, przeciez jezeli chca zaspokoic sie do wartosci aktywow, to nie moga wtedy poprostu wziac tych tej dzialki i problem jest z glowy?

Mogą nie muszą i nie wziąć a zająć, zlicytować. Lepiej się dogadać niż dopuścić do egzekucji komorniczej.

Rozumiem...

Niepokojace sa rowniez takie cytaty:

"Niestety, nieruchomości obciążone hipoteką wyłączane są z masy spadkowej, którą można przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza."

Powrót