hipoteka przymusowa

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Mam dłużnika, któremu niebawem zakładam sprawę o przymusowy podział majątku aby wyodrębnić jego część nieruchomości, którą w tej chwili ma we współwłasności z żoną. Czy po wyodrębnieniu jego udziału mogę na jego udziale założyć hipotekę przymusową ?

Jacek

zakładam sprawę o przymusowy podział majątku
Podział majątku nie polega na fizycznym rozdziale nieruchomości. Często jest to niemożliwe do przeprowadzenia. Przy podziale majątku jedna ze stron może otrzymać nieruchomość, druga stosowną spłatę finansową w celu wyrównania udziału w majatku wspólnym. Moze okazać się ze dłużnikowi przypadnie spłata. Wtedy wnosisz do komornika o jej zajęcie.
W ostateczności sąd może również zdecydować o sprzedazy nieruchomości i podziale środków pomiędzy małżonków. Postępowanie jak wyżej.

Trochę nie rozumiem. Przymusowy podział majątku dłużnika ( nieruchomość ) chcę przeprowadzić aby odzyskać dług. W tej chwili nieruchomość dłużnik posiada w ustawowej współwłasnośći z żoną. Po podziale tej nieruchomości on będzie właścicielem 1/2 tej nieruchomości. Moje pytanie jest takie. Jak mogę jako wierzyciel dysponować tą nieruchomością ( 1/2 ) aby odzyskać dług?