Hipoteka

• Autor wątku Autor wątku grzesgrzes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesgrzes

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam , mam pytanie .Mam ustanowiona hipoteke w wysokosci 50tys przez wierzyciela(wierzyciel była żona) na mieszkanie , mialem okreslony czas na splate tej hipoteki 6miesiecy niestety nie udalo mi sie zebrac pieniazkow . Czy teraz była żona może przejac mieszkanie ? i sie wprowadzic? czy tylko moze isc do komornika zeby sciagnal z mieszkania te pieniazki ? najbardziej sie boje tego ze byla zona bedzie mogla sie wprowadzic ze swoim obecnym mezem i przejac mieszkanie. Bardzo prosze o odpowiedz poniewaz cieżko mi spać z taką myślą ze teraz ci ludzi moga sie wprowadzic do mojego mieszkania.
dziekuje i pozdrawiam

dodam że jestem wlasciecielem mieszkania , jest to mieszkanie wlasnosciowe

Może wszcząć postępowanie egzekucyjne z tego mieszkania.
Komornik będzie się starał je sprzedać, ale jeżeli będą z tym trudności, to w pewnych sytuacjach wierzyciel może przejąć mieszkanie.

Rozumiem, że nie wykonałeś wyrównania udziałów? Mogłeś dokonać choć częściowej spłaty. Negocjować ze stroną. Twoja była żona uzyskawszy klauzulę wykonalności co w tym przypadku jest formalnością, może poprzez komornika wszcząć egzekucje z mieszkania. Nie znam postanowienia ale może również złożyć wniosek o zajęcie ruchomości i konta bankowego. Spróbuj porozmawiać z byłą żona Wykaż dobra wolę. Animozje zostaw w domu.

mieszkanie jest odrebna wlasnoscia moja , ale zonie mam zaplacic 50tys za wklad jaki uczynila do tego mieszkania .Nie mam skad zaplacic tych pieniedzy. Czyli zona jak nie splace pieniazkow to przyjdzie z komornikiem i bede musial opuscic lokal?

A jezeli wczesniej nie zgodzil bym sie na ustanowienie hipoteki(dodam ze ustanowienie hipoteki bylo tylko z dobrej mojej woli) na mieszkanie i nie splacal tych pieniedzy, to zakończyło by sie tak samo?

Prawdopodobnie tak, chociaż pewnie dłużej by to trwało.

Dziekuje wszyskim za odpowiedzi . Mam jeszcze jedno pytanie czyli moja byla zona moze przejac mieszkanie o wartosci 250tys za dlug o wartosci 50tys ??

grzesgrzes napisał:
Dziekuje wszyskim za odpowiedzi . Mam jeszcze jedno pytanie czyli moja byla zona moze przejac mieszkanie o wartosci 250tys za dlug o wartosci 50tys ??

Nie, może przejąć mieszkanie, ale musi za nie wówczas zapłacić. Z tej ceny 50 tys będzie dla niej, a 200 tys dla Pana.

Już sie przestraszylem ze zostane bez niczego uff... Dziekuje jeszcze raz serdecznie za odpowiedzi i pozdrawiam .

Powrót