Historia pewnego długu

• Autor wątku Autor wątku lamarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lamarz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Proszę o pomoc ...
Czy w takim przypadku jest sens powoływać się przedawnienia roszczeń na podstawie art. 118 kc ?

-Dług jest telekomunikacyjny (powstał w latach 1999-2000- kilka faktur opiewających na ok 14 tysięcy) praktycznie od razu został sprzedany firmie windykacyjnej
- w ciągu kliku lat, przychodziły rożne pisma w tym jedno przed procesowe
-w latach 2003-2004 dłużnik wyraził chęć spłaty i przez kilaka miesięcy wpłacał po 80 złoty miesięcznie, po czym zaniechał spłaty
-na początku 2010 roku odbyła się sprawa sądowa zaoczna o której dłużnik nie wiedział, i nie napisał sprzeciwu, sąd zasądził zapłatę tylko jednej faktury w kwocie 2 tys + odsetki +i koszty sądowe- ok 7 tys ( w tym momencie komornik sciąga z dłużnika te zobowiązania)( TYLKO JEDNEJ więc może wtedy uznał ze pozostałe faktury są przedawnione?)
- w dniu dzisiejszym przyszedł następny nakaz zapłaty za kolejne 3 faktury około 12 tys złotych z odsetkami i kosztami sądowymi.

proszę o pomoc czy coś można z tym jeszcze zrobić...

Tak, złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty i podnieść zarzut przedawnienia roszczeń.

Proponuję przeszukać forum, temat był wałkowany 84710395791+e23 razy.

Witam

Od razu o tym pomyślałam, ale obawiam się że jak już odbyła się sprawa sądowa w zeszłym roku, to nie można się powołać na przedawnienie roszczeń.
Chyba że każdą z faktur można rozpatrywać jako osobny dług...

Witam

Złozyliśmy skuteczny sprzeciw powołując się na przedawnienie, nakaz zapłaty utracił moc a sprawa została skierowana do ponownego rozpatrzenia w rodzimym Sadzie. Czy ktoś może napisać jak tego typu sprawy wyglądają, czy taką sprawę można przegrać, czy może jest to poprostu formalność.
Dziękuję

Witam

Wracam do sprawy ponieważ dzisiaj przyszło
pismo iż Sąd umarza postepowanie, ponieważ powód wycofał pozew z uwagi na skutecznie wniesiony sprzeciw. Chyba to już koniec?

W zasadzie? Rozumiem że dług pozostał i że dłużnika można wpisać do rejestru ...ale chyba droga prawna już zamknięta? Dobrze myślę, czy nie?

Dłużnika nie można wpisać do rejestru.

Do rejestru można wpisac dłużnika tylko jesli nie zgłasza sprzeciwu lub jest prawomocny wyrok. Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym nigdy nim nie był.

JEśli firma wpisała Cię jako dłużnika możesz to podnosić, grozi za to słona kara.

eqt napisał:
Dłużnika nie można wpisać do rejestru.

Do rejestru można wpisac dłużnika tylko jesli nie zgłasza sprzeciwu lub jest prawomocny wyrok. Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym nigdy nim nie był.

JEśli firma wpisała Cię jako dłużnika możesz to podnosić, grozi za to słona kara.
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

a przepraszam, dawno to czytałem i w błąd wprowadziłem.
Wierzyciel może wpisać do rejestru dłuznika także bez wyroku.
Ale ponosi takie ryzyko, że jesli w sądzie przegra, to może zapłacić kare za nieprawdziwą informację:

Art. 48.
1. Kto przekazuje do biura nieprawdziwą informację gospodarczą, podlega grzywnie
do 30 000 złotych.
Dlatego wprzypadku sporu wpisanie dłuznika jest dość ryzykowne. Za bardzo się utożsamiłem ze swoim przypadkiem. W tym przypadku - skoro Lamarz opiera się tylko o przedawnienie wpis będzie prawdopodobnie prawidłowy, mogą to zrobić miesiąc po poinformowaniu.

Powrót