Hoist Finance - kwota zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku abymu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

abymu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam zadłużenie w wyżej wymienionej firmie i podpisałam z nimi ugodę (znaczy dopiero ją dostałam do podpisania). Nie rozumiem tylko kwoty zadłużenia. W rozmowie telefonicznej kazali mi zapłacić 2821 zł, a w ugodzie jest artykuł 2: jest zobowiązany uiścić kwotę 1853,99 (1850,44 należność główna, 3,55 odsetki), artykuł 3: kwota z art 2 została powiększona o odsetki ustawowe za opóźnienie naliczane do dnia całkowitej spłaty zaległości i wynosi 1890,93; tak więc skąd im się wzięło prawie 3000 tys?:mad:

Ostatnia edycja:
Podpisując ugodę akceptujesz dług i wszelkie opłaty które oni naliczają w ramach tej ugody. A opłat firmy windykacyjne potrafią naliczać do oporu.
I jak znam życie, to nawet jak zapłacisz im te 2800, to zaraz pojawią się kolejne koszty do spłaty.

To więc oni mogą sobie naliczać ile chcą? To jak mam zrobić, aby spłacić tylko zadłużenie, które powinnam?

W sądzie wiele ich kosztów byłoby oddalonych jako wzięte z sufitu.
Podpisana ugoda jest tak naprawdę akceptacją długu i wszelkich kosztów jakie firma windykacyjna może nałożyć w ramach swojego cennika.
Z pewnością wykorzystają każdą okazję, aby wyciągnąć tyle ile się da.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, źle napisałam (jestem zdenerwowana): dopiero mam zamiar ją podpisać, właśnie ją dostałam i zobaczyłam, że to co mi kazali zapłacić jest za duże o wiele. Żeby chcieli podpisać ze mną ugodę musiałam im wpłacić 1000 zł. Tak więc zapłaciłam im już 1000 i co mogę dalej zrobić, aby zapłacić tylko do tej kwoty co jest na ugodzie (te 1800). Mam nie podpisywać i iść z tym do sądu, czy mogę wysłać im jakieś pismo, że mogę im zapłacić tylko kwotę, którą powinnam?

Ja widzę takie opcje:
1. Niby jest OK: mowa była o 2821 zł, zapłaciłaś 100 zł więc zostało 1890 zł (bo niewielkie odsetki się pojawiły).
2. Niby - gdyż nie wiadomo ile tak naprawdę się na początku należało, więc nie wiadomo czy cię nie orżnęli

Tak w ogóle - kiedy była wymagalność, z jakiego tytułu, czy były wcześniej jakieś egzekucje (i na jakiej podstawie). To istotne, gdyż niewykluczone że roszczenie jest już przedawnione

Zadłużenie jest za faktury z orange z 2013 roku od czerwca do października. Z faktur wynika, iż do zapłaty jest około 1800 zł. Było prowadzone postępowanie komornicze, ale komornik nie mógł z czego ściągnąć wtedy i dostałam pismo: na pods. art. 824 1pkt3kcp postępowanie umorzyć, (...) przyznać koszty postępowania na kwotę 150 zł + postępowanie: informacja 40 zł i korespondencja 24,40. Uzasadnienie: w toku czynności egzekucyjnych stwierdzono, iż egzekucja z .... jest bezskuteczna. Powyższe koszty zostały zapłacone do kwoty 64,87.
Tytuł wykonawczy: w postępowaniu upominawczym z dnia 2014 r. sygnatura VI

Doręczono ci nakaz czy poszedł na jakiś inny adres?

To złóż w sądzie wniosek o doręczenie ci nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu i udowodnij prawidłowy adres zamieszkania. Przyjdą kwity to będzie można ocenić czy wnosić sprzeciw i się bronić - zwłaszcza co do kwoty "kary" czy nie.

Proszę o pomoc. Także mam problem z tą Firmą. Od od 2013 roku spłacam zadłużenie wobec tej firmy przez Komornika, który podpisał ze mną porozumienie. Kwota zadłużenia w wezwaniu komornika wynosiła 2400,00 złotych. Tydzień temu otrzymałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z uzasadnieniem, że mam im zapłacić 12 592,45 złotych ( kapitał + odsetki). Chyba coś tu nie gra? proszę o pomoc co mam napisać w sprzeciwie do nakazu.

Opowiedz jaśniej - na jakiej podstawie spłacasz komornikowi (zapewne bank i BTE?), kiedy była cesja(?)
Najlepiej to pokaż także uzasadnienie pozwu

Nie wiem jak dodać treść uzasadnienia nakazu zapłaty.
Treść uzasadnienia: Dnia 28.11.2006r. strona pozwana zawarła z pierwotnym wierzycielem Ge Money bank SA (obecnie BPH) umowę o kredyt gotówkowy. dnia 22.12.2009r. umowa została wypowiedziana. Sprawa została przekazana Komornikowi, który ostatecznie ją umorzył.
w dniu 25.03.2013 r., pierwotny wierzyciel dokonał przelewu pozwanej wierzytelności na rzecz powoda. Dnia 20.06.2013 r. wniesiono do SR Lublin - Zachód pozew na kwotę 2400,00 stanowiącą część zadłużenia kapitałowego. Dnia 10.09.2016r., wydano nakaz zapłaty i sprawa trafiła do innego Komornika, gdzie pozwana wpłaca ustalone raty.
Niniejszym pozwem powód dochodzi pozostałej kwoty zobowiązania w kwocie 12 592,45 zł, na co składa się kwota kapitału i suma odsetek ustawowych od dnia okresu wypowiedzenia do dnia cesji.

Bez sensu skoro na początku wystąpili do Komornika o kwotę 2400,00, a teraz jakieś sobie wymyślili części kapitału.

Proszę o pomoc.

Wychodzi na to, że wówczas w 2013 wystąpili o część roszczenia, teraz o resztę (większą). Najprawdopodobniej w 2009/2010 komornik egzekwował na podstawie BTE - zatem dzisiejsze żądanie wygląda na przedawnione.
Niezależnie od tego, roszczenie może być bezzasadne (brak czynnej legitymacji procesowej)

Pytanie przy okazji: w 2013 otrzymałaś nakaz na te 2400? Jeśli nie to być może byłaby szansa odzyskać te pieniążki :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót