Holandia emerytura

• Autor wątku Autor wątku Krystyna Zb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystyna Zb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam mam ogromną prośbę niewiem gdzie szukać dokumentacji z Holandi ,pracowałam tam legalnie 10 lat dzisiaj aby udokumentować papiery do emerytury muszę mieć pełną dokumentację ,gdzie mam się zgłosić w Holandi albo napisać -proszę o pomoc

Odpowiedź jest prosta: to są Twoje karty podatkowe czyli jaaropgave.

jaaropgave mam wszystkie to teraz mam to przedstawić do Polskiego ZUS i oni to zaakceptują ??

Krystyna Zb
Czy masz nr. ubezpieczenia z Holandi oni wypłacą emeryturę za lata pracy w Holandi po osiągnięciu wieku emerytalnego dla danego kraju. Polski ZUS zaliczy lata pracy do Polskiej emerytury nie płacąc za Holandię.ZUS płaci tylko za lata przepracowane w Polsce

Dokumenty należy przedłożyć do polskiego ZUS-u aby został ustanowiony kapitał początkowy. Dokumenty te zostaną przesłane do ZUS -u w Warszawie, a Ci skolei będą się kontaktować z Holandią o potwierdzenie zatrudnienia. W przyszłości będzie można pobierać np. emeryturę z Polski i Holandii lub będzie można połączyć te emerytury.

Witam
Kto orientuje się jak przesłać emeryturę z zagranicy na jaki bank
w Polsce jaka jest prowizja i podatek od przelewu (100e =20zł- prowizja
89 zł-podatek = 109 zł. 410zł-109=301zł PKO)

No to tutaj nie znajdziesz takiej odpowiedzi, gdyż trzeba sprawdzić w banku jakie są pobierane przez bank prowizje. Nawet nie podałeś o jaki kraj chodzi, tylko że do Polski będziesz przelewać, a z jakiego kraju? Różne kraje mają różne prowizje w banku.

Witam
Emerytura wypracowana za granicą wysyłana do Polski z innego kraju z tego co się dowiedziałem z automatu jest potrącany podatek 19% i 20 zł prowizja przewalutowanie.
10 lat pracy 100e-20%
Pozdrawiam

Witam
Dziś byłem w banku Emerytura otrzymana z Niemiec i innych państw EU jest wolna od podatku 19%

Powrót