Holandia - pismo od pracodawcy, uregulowanie kwoty

• Autor wątku Autor wątku no1particular
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

no1particular

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Dzisiaj dowiedziałem się, że przyszło do mnie pismo od pracodawcy (Tempo-Team) w języku holenderskim. Pracę skończyłem z końcem czerwca.

Zdjęcie pisma: http://i.imgur.com/EpULP46.jpg

Przepisałem jego treść do translatora i okazuje się, że jestem im winny € 171,41, ponieważ oni pomylili się przy mojej ostatniej wypłacie. Mam 30 dni na zwrócenie tej kwoty (do 20 listopada 2015). Sprawdziłem specyfikacje płac, faktycznie jest nadpłata (choć wydaje mi się, że powinna być mniejsza).

Teraz pytanie: co się stanie jeśli nie zdążę z terminem? Właśnie zacząłem studiować, nie mam pracy, a 700+ zł to nie jest jakoś mało. Czy jestem w ogóle zobligowany do zwrócenia tej kwoty?

Można uzgodnić z pracodawcą iż będziesz kwoty te wpłacał w formie ratalnej.
Zwróć się do pracodawcy w formie PISEMNEJ.

Rozumiem, że obowiązuję tutaj prawo holenderskie (bo to tempo-team, a nie polski pośrednik), tak więc jak ma się ono do takiej sytuacji? Czytałem, że wg polskiego prawa nie muszę nic zwracać czy w Holandii pomyłka pracodawcy działa nie na korzyść pracownika jak w Polsce?
"Kodeks cywilny
Art. 409. Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu."

Powrót