Holandia - Wypowiedzenie z pracy

• Autor wątku Autor wątku bajtu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bajtu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!

Proszę o jakieś wskazówki lub o pomoc. 27-09-2013 podpisałem umowę o pracę z biurem. Praca okazała się ciężka i nie chcę dłużej tu robić. Zadzwoniłem do koordynatora, wyjaśniłem że rezygnuję i nie chcę dalej z nimi współpracować. Odpowiedź była zaskakująca. Powiedział mi, że okres wypowiedzenia wynosi 2 tyg (dodam że mam kontrakt typu A) i że jeśli opuszczę pracę lub wyjadę to sankcja za zerwanie kontraktu wynosi równowartość moich 2 tygodni pracy. No chyba oszalał. Proszę o szybkie odpowiedzi albo wskazówki co mam dalej z tym zrobić. Jeśli znacie jakieś firmy zajmujące się takimi sprawami, to bardzo proszę podać jakieś namiary. Boję się o moje ciężko zarobione pieniądze. Nie dość że pracuję jak murzyn to jeszcze mnie okradają.

No tutaj nie ma żadnych wskazówek ani rad: podpisałeś umowę odnośnie pracy i jeżeli rezygnujesz z danej umowy to w umowie o pracę jest napisane jaki jest okres wypowiedzenia.
Wypowiedzenie dwa tygodnie to nie jest tak dużo, przeważnie okres wypowiedzenia jest miesiąc czasu.

No dobrze, a co z pieniędzmi? jeśli odstąpię wcześniej to nie dostanę wypłaty? Rozumiem sankcję 200 euro za zerwanie kontraktu a nie 2 tygodniówki. Takiej swobody do okradania ludzi, to chyba nie mają.

Trzeba dokładnie sprawdzać jakie dokumenty się podpisuje u pracodawcy, aby później nie było problemów.

Powrót