Hosting serwerów gier

• Autor wątku Autor wątku voot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, mam zamiar otworzyć hosting serwerów gier, na razie taki mały dla znajomych, ale jak się uda, to później chcę to rozwinąć i mam taki problem, szukałem, różnych serwerów i w jednym regulaminie znalazłem:
definitywnie zabrania się:
odsprzedaży jakichkolwiek aspektów związanych z usługami i serwisem ISP, lub rzeczy do których nie posiada się zezwoleń lub zgody właściciela.
Co to dokładnie oznacza?
Sprzedając serwer gry oddaję klientowi konto w panelu, to raczej mogę zrobić, ponieważ ten panel jest mój (mam do niego wszystkie prawa), będzie on tylko stał na wykupionym serwerze.
Ale muszę też utworzyć klientowi jego konto FTP.
Oprócz tego klient korzysta z mojego wykupionego miejsca na dysku serwera, pamięci ram, procesora itd.
Mogę tam założyć hosting serwerów gier?

Ten akapit ma przeciwdziałać zapewne podnajmowaniu sub-kont na tym hostingu. Ty w pewnym sensie też byś swoje konto podnajmował (jako sub-konta FTP, a do tego być może jeszcze odpłatnie), więc moim zdaniem zgoda właściciela hostingu powinna raczej być. Ale pamiętaj, że zawsze najprostszym i najlepszym dla ciebie z uwagi na twoje własne bezpieczeństwo prawne, będzie zdanie pytania do hostingu.

Dodatkowo, pamiętaj, że musisz mieć wersję gry z licencją umożliwiającą postawienie serwera sieciowego.

Dziękuję za odpowiedź, napiszę do admina hostingu. Co do legalności serwerów gier, mam zamiar zacząć od CS'ów, bo są najpopularniejsze, a do tego nie trzeba mieć żadnych licencji. Domyślnie serwery będą tylko na platformę steam, czyli mogą grać tylko ci co mają legalną wersję gry, klient na własną rękę może zmienić platformę na ns (pirackie wersje). Myślę że to będzie legalne, tego nie da się upilnować, a na niektórych hostingach gier można platformę zmienić nawet w panelu.

Mam jeszcze pytanie, aby wszystko było całkiem legalnie, muszę otworzyć przedsiębiorstwo. Jakie są koszty prowadzenia takiej firmy?

Powrót