Hotel - Opłaty za media po zawyżonej cenie

• Autor wątku Autor wątku gruby33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gruby33

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,

Znajoma miała rezerwację w pewnym resorcie (jednym z sieci resortów w Polsce). Wiedziała, że pobierane są dodatkowe opłaty za wodę i prąd według zużycia. W mailu rezerwacyjnym było opisane, że usługodawca zastrzega sobie prawo do zmian cen jednostkowych za media.

Na sam koniec pobytu nagle rachunek za prąd i wodę był znacząco wyższy niż wskazywały liczniki. Okazało się, że w tamtych rejonach 1kWh kształtuje się na poziomie ok. 0,60zł. A resort liczy sobie około 2,20zł za 1kWh. Czy to jest w ogóle zgodne z prawem i mogą pobierać takie zawyżone opłaty za energię i inne media?

Mi się zdaje, że jak poinformują, to mogą sobie ustalać. Piwo i napoje też mają droższe niż w Biedronce.

Tak tylko na sprzedaż alkoholu muszą mieć koncesję, a wydaje mi się że sprzedaż prądu też tego wymaga i nie wydaje mi się, żeby każda pierwsza lepsza firma dostawała koncesje na sprzedaż prądu.

1. Nie wiadomo ile resort płaci z 1kW/h, bo to umowa na prąd nie konsumencki, ja np. za prąd do działalności gospodarczej płacę 14,31 a 1 kWh.
2. Napisałem piwo i napoje, a przyczepiłeś się do piwa, a colę i kawę też więcej zapłaci niż za zrobioną w domu.
3. Miała informację w mailu rezerwacyjnym, miała szansę dopytać ile liczą za prąd.

Powrót