Hulajnogi elektryczne na wsi a przepisy w 2023 roku

• Autor wątku Autor wątku Arkiusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arkiusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

Od niedawna jestem posiadaczem hulajnogi elektrycznej. Mieszkam na wsi a hulajnogi zamierzam używać tylko w jej obrębie. Jak w 2023 roku wygląda sprawa z przepisami związanymi z tymi pojazdami i ewentualnym egzekwowaniem ich?
Na wsi co oczywiste nie ma infrastruktury rowerowej, jest za to dość wąski chodnik (choć też nie wszędzie się pojawia) który jest co prawda nowy ale ma w niektórych miejscach wgłębienia bądź wystające kostki więc bezpieczniej czuje się na jezdni. W obrębie całej wsi jest ograniczenie do 40km/h. Przepisy z 2022 doprecyzowały zakaz korzystania z jezdni jeśli prędkość jest wyższa niż 30km/h.
Jednak czy w 2023 dalej wygląda to tak samo? Jak na tą kwestię może zareagować przejeżdżający patrol policji?
Dziwi mnie to, że taki rower ma więcej praw niż hulajnoga elektryczna choć to podobne konstrukcje. Sytuacja bardziej komplikuje się gdy nie ma nawet chodnika bo to oznacza, że po wsi lub z wioski do wioski hulajnogę możemy tylko pchać obok jeśli chcemy legalnie się nią poruszać. Wie ktoś może, czy w tej sprawie są prowadzone jakieś prace by to skorygować?

Arkiusz napisał:
Jednak czy w 2023 dalej wygląda to tak samo?
Tak samo. Dalej jazda po jezdni jest zabroniona (z trzema wyjątkami, które na większości wiejskich dróg raczej nie występują).

Arkiusz napisał:
Dziwi mnie to, że taki rower ma więcej praw niż hulajnoga elektryczna choć to podobne konstrukcje.
Nie porównuj hulajnogi do roweru, bo ze względu na małe kółka, mniejszy rozstaw tych kółek i wysoko położony środek ciężkości, hulajnoga jest znacznie mniej stabilna od roweru. Wystarczy niewielka dziura w jezdni czy nierówność (sam piszesz o wystających kostkach których się boisz na chodniku) - i już lecisz "mordą na pysk" (jak dosadnie, ale trafnie ocenił to mój znajomy). Być może pod właśnie jadący tą jezdnią samochód.
Natomiast rowerem zazwyczaj bez większego trudu pokonasz miejsca nieprzejezdne dla hulajnogi.
Ja uważam, że słusznie hulajnogi nie są wpuszczane na jezdnie.

Ostatnia edycja:
Powrót