hydraulik - zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku p-wilku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p-wilku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

w dniu 17.03.2015 hydraulik na mieszkaniu w stanie developerskim prowadził u mnie prace m.in. robił instalacje wodną podtynkową i przenosił grzejniki.

Demontował również jeden grzejnik, po czym rury schowaliśmy w podłodze i zalaliśmy cementem. Za całość wystawił fakturę na kwotę 800 zł potwierdzając swoją pieczątką z uprawnieniami (fakturę mam zachowaną).

Po świętach wielkanocnych 08.04.2015 zauwaliśmy, że przy miejscu gdzie ściągany był grzejnik pęka farba i ściana jest mokra. Zalało nam fragment mieszkania pod posadzką oraz lekko ściane sąsiada niżej.

Musieliśmy odkuć posadzkę (później zalać i ponownie pomalować ścianę oczywiście) wezwaliśmy innego hydraulika 10.04.2015 i okazało się, że zawory/o-ringi (nie jestem znawcą tematu) nie wytrzymały, były stare niedopasowane do rur - były to również materiały za które zapłaciliśmy od ferelnego hydraulika.

Gdy zaprosiłem pierwszego hydraulika 14.04.2015 i zażądałem zwrotu pieniędzy, stwierdził on, że takie rzeczy się zdarzają i pieniędzy nam nie odda.

Proszę o pomoc. Chciałbym odzyskać pieniądze za wadliwą usługę, opłacić drugiego hydraulika - 162 zł oraz ekipę wykończeniową oraz dać mu jasno do zrozumienia, że pozostałe rzeczy które robił na mieszkaniu, gdy coś się z nimi stanie również zgłoszę się do niego w celu wyciągnięcia konsekwencji.

Z góry bardzo dziękuję za poradę i pozdrawiam.

Z jakiego powodu sami usunęliście awarię zamiast zażądać tego od wykonawcy prac?

Ponieważ obserwując jego wcześniejszą kulturę pracę oraz po tym incydencie, nie chciałem żeby robił jakiekolwiek poprawki... (drugą przyczyną był problem z umówieniem się z nim po raz kolejny, a czas nas naglił jak to przy wykończeniach).

p-wilku napisał:
Ponieważ obserwując jego wcześniejszą kulturę pracę ...

W takiej sytuacji należało go wezwać do zmiany sposobu wykonywania prac albo mu przerwać pracę i podziękować. Jeśli jednak prace wykonał, zostały odebrane i nastąpiła awaria trzeba było reklamować, wyznaczyć termin i dopiero naprawiać we własnym zakresie.

p-wilku napisał:
drugą przyczyną był problem z umówieniem się z nim po raz kolejny

wzywaliście go w jakiś sposób, odmówił, macie jakieś dowody?

Ostatnia edycja:
mysle ze jak jest awaria wodna i leje sie do mieszkania i do sasiadow to trzeba to awarie szybko usunac - chociazby samemu. to chyba lepsze rozwiazanie, niz wzywac hydraulika zeby laskawie przyszedl, tak mi podpowiada doświadczenie, chyba ze w artykulach i literaturze pisze inaczej

l_ku napisał:
mysle ze jak jest awaria wodna i leje sie do mieszkania i do sasiadow to trzeba to awarie szybko usunac - chociazby samemu.
Masz takie prawo, tylko że ponosisz koszta takiego działania.
W przypadku wadliwie wykonanej pracy przysługuje Ci reklamacja. Jeżeli dokonasz sam naprawy, to wykonawca nie ma już jak poprawić efektów swojej pracy.

A zdajesz sobie sprawę, że nie wolno wam przeprowadzać zmian w instalacji grzewczej mieszkania?

Powrót