*** i 5 zł

• Autor wątku Autor wątku Jakżyć?
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakżyć?

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, może znajdzie się tutaj ktoś mądrzejszy ode mnie, bo właśnie odbijam się od muru.
Wg. umowy z *** za opóźnione uregulowanie faktury, doliczają mi do kolejnej 5 zł. I tak się złożyło, że spóźniłam się z opłatą za maj, więc za czerwiec zapłaciłam więcej. Teraz przyszła faktura za lipiec, a 5 zł nadal jest doliczone.
Moja reklamacja nie została uwzględniona, na infolinii dowiedziałam się, że mam się z tym pogodzić. Podobno po każdym opóźnieniu muszę te 5 zł płacić przez dwa kolejne miesiące, chociaż takiego zapisu nie ma w umowie. W umowie jest natomiast informacja, że jeżeli w danym okresie rozliczeniowym nie spełniam warunków do naliczenia rabatu (odjęcia 5 zł od faktury), to w kolejnym, jeżeli je spełniam (czyli zapłacę fakturę terminowo, co też się stało), mam już do tego rabatu prawo.

Czy ja mogę coś z tym zrobić? 5 zł to nie jest majątek, ale nie mam ochoty być oszukiwana przez bezkarnego operatora.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zlozylas reklamacje na pismie i masz pisemne rozpatrzenie reklamacji? Jak nie to musisz wyslac pismo za potwierdzeniem odbioru.

Złożyłam reklamację telefonicznie (byłam przekonana, że to jedynie błąd w systemie i zaraz mi to skorygują), a odpowiedź dostałam mailowo. Będę pisać odwołanie, chociaż na infolinii powiedzieli mi wprost, że to nic nie da.
Czy mogę taką sprawę zgłosić do UKE? Być może to jest proceder masowy, ale nikomu nie chce się fatygować, bo to "tylko 5 zł".

Kanas napisał:
Przytocz treść bez danych identyfikacyjnych.

Bardzo dziękujemy za przesłanie uwag dotyczących naszej firmy. Przekazane informacje zostały przez nas szczegółowo przeanalizowane i dołożyliśmy wszelkich starań, aby rzetelnie je wyjaśnić uwzględniając obowiązujące przepisy prawa* oraz obowiązującą Umowę, Regulamin Świadczenia Usług, Regulaminy Szczegółowe oraz w razie konieczności Regulaminy Usług Dodatkowych. Poniżej kolejno odnosimy się do zgłoszonych uwag.
1. W odniesieniu do kwestii poruszonych w przedmiotowym zgłoszeniu informujemy, że rabat za terminowe regulowanie należności przysługuje w przypadku, jeśli w miesiącu poprzedzającym dany miesiąc wszystkie należności zostały uregulowane zgodnie z wyznaczonym z terminem płatności oraz w sytuacji, gdy w momencie wystawienia faktury rachunek abonencki nie wykazuje zaległości. Wyjaśniamy, że w okresie rozliczeniowym poprzedzającym wystawienie faktury za lipiec 2020 r., tj. w czerwcu 2020 r. odnotowano wpłatę, która z opóźnieniem rozliczała należność z tytułu faktury za maj 2020 r. W związku z powyższym, rabat za terminowe regulowanie należności nie został naliczony na fakturze za lipiec 2020 r., natomiast opłaty obniżone zostały o łączny rabat 10,00 zł za e-Fakturę oraz Zgody. Mając na uwadze powyższe, opłaty zostały naliczone na rachunku prawidłowo i nie podlegają korekcie.
2. Zgodnie z zapisami Regulaminu Zasady Promocji pkt. 11 Uczestnik Promocji może uzyskać uprawnienia do rabatu za terminowe regulowanie należności uwzględnianych przez Dostawcę Usług na koncie abonenckim Uczestnika Promocji w każdym Okresie
Rozliczeniowym w Okresie Zobowiązania oraz po upływie Okresu Zobowiązania przy zastosowaniu
następujących zasad: (...) b. Rabat przysługuje Abonentowi tylko w przypadku, gdy w momencie
wystawienia faktury w danym Okresie Rozliczeniowym Abonent ma uregulowane w stosunku do Dostawcy Usług wszelkie należności z jakichkolwiek tytułów (w tym również z tytułu innych Umów niż umowa związana z niniejszą Promocją). c. Rabat przysługuje Abonentowi tylko w przypadku, jeśli należności z Okresu Rozliczeniowego, poprzedzającego dany Okres Rozliczeniowy (w którym ma być uwzględniony rabat), zostały przez Abonenta uregulowane zgodnie z wyznaczonym przez Dostawcę Usług terminem płatności (...).
W związku z powyższym reklamacja zostaje rozpatrzona negatywnie. Staraliśmy się wyczerpująco wyjaśnić powyższą sytuację i jest nam przykro, że wywołała ona Państwa niezadowolenie. Zapewniamy jednak, że dołożymy wszelkich starań, aby dalsze korzystanie z naszych usług było satysfakcjonujące.

Mój komentarz:
Ad. 1. Ktoś nie zauważył, że w międzyczasie była jeszcze faktura za czerwiec uregulowana o czasie. W związku z tym w miesiącu poprzedzającym lipiec, wszystkie warunki były spełnione.

Ad.2. Przytaczając treść regulaminu, ucięto ostatni punkt, który brzmi tak: Brak uprawnienia Abonenta do rabatu w danym okresie rozliczeniowym (z powodu niespełnienia ww. warunków nie wyklucza uzyskania przez abonenta rabatu w kolejnym okresie rozliczeniowym

Operator ma racje, przykro mi.

Nie wiem czy to ja czegoś nie rozumiem, czy może odpowiedź usługodawcy jest zagmatwana. Kiedy jest wystawiana faktura za dany miesiąc (maj) i do kiedy należy ją opłacić?

Wczytując się w regulamin można zwrócić uwagę na słowo "może", oraz "nie wyklucza". Oznacza to, że kwestia ponownego przyznania rabatu jest jedynie w dobrej woli usługodawcy.

Powrót