*** i gra na czas ze zwrotem przyznanych kosztów

• Autor wątku Autor wątku Usbv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Usbv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Postaram się sprawę skrócić tak jak będzie to możliwe, nie pomijajac tym samym najistotniejszych szczegółów.
Wziąłem *** w umowie *** (1399 złotych wpłata wstępna i za samego laptopa 130 zł miesięcznie przez X okres). Laptop ma wadę fabryczną, która pojawia się cyklicznie w używanyn modelu - w efekcie 3 razy był zgłaszany na mocy rękojmi. Za trzecim razem wnioskowałem o odstąpienie od umowy i zwrot kosztów, ponieważ wada istotna, uniemożliwa pracę w perspektywie długoterminowej. Przyznali w grudniu, pan w jakże pozytywnym meilu poifnormował mnie, że zostanie mi zwrócona kwota 1399 złotych opłaty początkowej i 2600 złotych dotychczasowo opłaconych rat - wystarczy że podam imię nazwisko, numer konta i nic tylko czekać na przelew. Jako, że było to przed świętami i nowym rokiem to poczekałem, nie śpieszyło mi się jakoś bardzo. Po 10 stycznia zacząłem wykonywać telefony do obsługi klienta, bo brak jakiejkolwiek odpowiedzi zaczął mi grać na nerwach. W efekcie trzykrotnie przez infolinie sprawa została "ponaglona", jednak dalej jest w toku, nie mogę uzyskać żadnych informacji bo nie ma takiej możliwości a w dodatku w jednej z rozmów zostałem poinformowany, że mogę na zwrot czekać tyle ile się firmie *** będzie podobało. Poczytałem trochę i znalazłem zapis mówiący o 14 dniach na zwrot środków w przypadku rozwiązania umowy kupna sprzedaży (artykuł 32 ustawy o prawach konsumentach). Czy to prawo może być w tym przypadku użyte, oraz co powinienem zrobić w tej sytuacji? 20 stycznia napisałem oficjalnie meila, w którym pofinormowałem firmę żądam po raz kolejny zwrotu środków, przy czym dostałem kilka dni później odpowiedź, że na moim koncie abonamenckim czeka 2600 złotych do wypłacenia - odpisałem, że to nie jest kwota, która została mi przyznana i we wniosku wpisałem właściwą kwotę 3999 złotych. Jednak nie sądze, aby do tego czasu kwota pojawiłą się na koncie. Dlatego chciałbym poznać państwa opinie i poradę w tej sprawie i co ewentualnie zrobić po upływie terminu 14 dni (który notabene już dawno minął).
moderacja

Ostatnia edycja:
Powrót