II próg podatkowy ETAT + DG - Jak zapłacić możliwie najmniej podatku ?

• Autor wątku Autor wątku Kamil-1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil-1987

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam,

W ramach opodatkowania na zasadach ogólnych otrzymuję przychody z dwóch źródeł, pierwsze to etat a drugie własna działalność. Wiem że na DG powinienem wybrać liniówkę, ale nie spodziewałem się, że sprawy na etacie i w działalności tak się potoczą. Z etatu na granicy drugiego progu podatkowego będę w listopadzie/grudniu i z własnej działalności zapewne też jakoś w listopadzie/grudniu. Dotychczas nie było to sumowane, ale po podsumowaniu na II progu bym był pewnie w lipcu/sierpniu. Wobec tego w styczniu szykuje mi się do zapłaty dużo podatku, pytanie jak go mogę zminimalizować ?

Czy ma to sens:
1. Kupię dużo towaru handlowego na przyszły rok, pójdzie mi to w koszty, obniży podatek o 32% a w przyszłym roku towar sprzedam po stawce 19% dochodowego ? Czy dobrze rozumiem ? Czy nie ma to sensu bo w remanencie wyjdzie że mam tyle towaru o takiej wartości ?
2. Czy opłata wstępna za nowe auto, w ramach najmu długoterminowego lub leasingu, może pójść cała w koszty czy będzie to amortyzowane ? Bym wpłacił 30-40% wartości auta i częściowo "problem z głowy" ?
3. Jakiś inny sposób na oczywiście LEGALNE obniżenie podatku do zapłaty ?

Powrót