ile czasu ma pozwany/a na odpowiedź?

• Autor wątku Autor wątku ulayetta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulayetta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Czy ktoś wie ile czasu ma pozwany/a na odpowiedź na pozew? Chodzi mi konkretnie o pozew o rozwód. Czy sąd określa w jakim terminie ma odpowiedzieć? Jesli tak ile wynosi taki termin?

O ile dobrze pamiętam 7 dni roboczych.

Na to - moim zdaniem - nie ma terminu.
Zgodnie z Art. 207 § 1. (157) Kpc Pozwany może przed pierwszą rozprawą wnieść odpowiedź na pozew, ale nie musi.
Jeśli chcemy ustosunkować się do pozwu na piśmie, logicznym jest, aby dostarczyć swoje wywody do dnia rozpoczęcia się postępowania (do pierwszej rozprawy)
Tak samo dobrze możemy ustosunkować się do pozwu juz na rozprawie, ustnie do protokołu, ale tu trzeba być dobrym oratorem, żeby sensownie i logicznie się wysłowić.
Jeżeli jesteśmy opanowani i elokwentni możemy wtedy poczekać na samą rozprawę i tam dowodzić swoich racji i obalać twierdzenia zawarte w pozwie.
Takie jest moje zdanie.

Zapytałam dlatego, że dzowniłam dzisiaj do sądu w mojej sprawie i dowiedziałam się, że lada dzien mają zostać wysłane do pozwanego dokumenty dotyczące sprawy, a jak sąd dostanie odpowiedź, to zostanie ustalony termin sprawy. Stąd było moje pytanie. Czyżbym coś źle zrozumiała? Najlepiej zadzwonie jutro i zapytam, wtedy będzie wszystko jasne. :)

Jakby na to nie patrzeć zalecam ustosunkować się na piśmie, bo na spokojnie można odpierać niewygodne dla nas twierdzenia zawarte w pozwie i składać swoje wnioski w sprawie.
Jeśli sąd warunkuje ustalenie terminu od dostarczenia odpowiedzi na pozew, to brak przedmiotowej odpowiedzi będzie skutkował opóźnieniem w ustaleniu terminu rozprawy.
Tak ja to rozumiem.

A ja sądziłam, że jeśli sąd warunkuje ustalenie terminu od dostareczenia odpowiedzi, to poda też w jakim terminie ma zostać dostarczona ta odpowiedź, żeby właśnie ustalenie terminu rozprawy nie przeciągało sie w nieskończoność.
No cóż jutro zadzwonię do sądu i się wszystkiego postaram dowiedzieć.

Powrót