Ile czasu na podjęcie decyzji w sprawie stażu

• Autor wątku Autor wątku nadisia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nadisia

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam

Moja siostra 1.5 tygodnia temu była na rozmowie w sprawie, stażu. Udało jej się przejść rozmowę kwalifikacyjną i się dostała. Facet, u którego miałby pracować, złożył wszystkie niezbędne dokumenty w Urzędzie Pracy. Jednak od tego czasu nie ma żadnego kontaktu z Urzędem Pracy, pytała w zeszłym tygodniu i powiedzieli jej że nic jeszcze nie wiedzą. I w sumie ona nie wie co dalej z tym robić. Czy jest jakiś czas, w którym Urząd Pracy musi określić co dalej ze stażem? Czy mogą odwołać swoją wcześniejszą decyzje?

PUP nie mają funduszy na staże.

Jeśli nie mają funduszy to w sumie bezsensu, że robią ludziom nadzieje i obiecują staż.

Janusz M. napisał:
PUP nie mają funduszy na staże.

To wszystko zależy od regionu. Jedni mają inni nie mają.

A co do samej wypowiedzi autora wątku - rozmowy kwalifikacyjne przy stażu? Zdziwiony jestem - każdy pracodawca modli się, aby tylko taką osobą dostać a tu CASTING?? Jakimi kryteriami pracodawca się kierował?

Ja czekam już na decyzję prawie miesiąc. Przypuszczam że poczekam i dłużej. Wniosek wpłynął do nich (PUP w Piszu) pierwszego października. Po dwóch tygodniach zadzwoniłem żeby się dowiedzieć czy jest już może decyzja to usłyszałem że program stażu "jest nie dość szczegółowo określony" i zostanie odesłany do poprawienia. Faktycznie po 8 dniach od telefonu dokumenty trafiły z powrotem do firmy która chce mnie przyjąć po czym zostały tego samego dnia odesłane. I czekam dalej.

Zastanawiam się czy nie jest tak że PUP będzie rozpatrywał wniosek od nowa - to jest - przyzna sobie kolejne 30 dni od daty wpłynięcia poprawionego wniosku? Tak to się można przecież bawić w nieskończoność...

Rozpatrzeniu podlegają tylko wnioski kompletne zawierające kompleksową i szczegółową informację nt. miejsca stażu. Skoro wnioskodawca niedbale określił we wniosku program stażu, to PUP miał prawo poprosić go o jego sprecyzowanie. Dziwi mnie tylko dlaczego zrobił to dopiero po 3 tygodniach od złożenia wniosku.

No niestety, obawiam się, że Twoje podejrzenia mogą się potwierdzić, gdyż skompletowany wniosek wpłynął do urzędu niedawno (tzn. po jego uzupełnieniu), ale wcale tak być nie musi. Kontaktuj się cyklicznie z PUP i dopytuj.

Powrót