ile dni ma zus na wypłatę zasiłku chorobowego

• Autor wątku Autor wątku Alutka 75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alutka 75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Od 04 maja jestem na zwolnieniu lekarskim, w tym czasie przebywałam na wypowiedzeniu w moim zakładzie pracy.
Pierwsze zwolnienie dostarczyłam do zakładu pracy kolejne do zus-u, ile dni ma zus na wypłacenie zasiłku? pensja wpływała na moje konto ostatniego dnia m-ca a teraz obawiam się dziury w budżecie domowym :-)

ZUS ma 30 dni, ostatniego dnia miesiąca.
Ale za pierwsze 34 dni zwolnienia płaci Ci pracodawca a nie ZUS.

witam, od 27 kwietnia jestem na ciągłym zwolnieniu lekarskim, a 30 kwiecień był moim ostatnim dniem pracy, wykorzystałam w tym roku 34 dni zwolnienia lekarskiego za które zapłacił mi były pracodawca, obecnie dostarczam zwolnienia lekarskie do zus, w jakim czasie zus winien wypłacić mi zasiłek chorobowy?

Od dostarczenia pełnej dokumentacji ZUS ma 30 dni na wypłatę zasiłku.

witam, to znowu ja. otrzymałam dziś na konto zasiłek chorobowy za okres od 1 do 31 maja w wysokości 2.412 zł, czy nie powinna to być wyższa wartość, czy ktoś wie:o

A skąd my mamy wiedzieć - przecież nie posiadamy żadnej dokumentacji płacowej.

zadałam tak ogólne pytanie bo słyszałam, że kwota zasiłku chorobowego nie może przekraczać średniego krajowego wynagrodzenia za kwartał poprzedzający wypłatę zasiłku. Jeśli to nie tak, to od czego w takim razie zależy wysokość zasiłku chorobowego?

Czyli twój zasiłek nie morze przekroczyć 3695 zł bodajże

witam,
pierwszą wyplate zasiłku z zus dostałam po niespełna 30 dniach,
wie ktoś z doświadczenia ile czeka sie na drugą, i kolejna?
czy to juz szybciej idzie?
pozdrawiam

Witam, mam własną działalność gospodarczą, 6 czerwca dostałam zwolnienie lekarskie, minął już miesiąc odkąd dostarczyłam je do zusu a nie dostałam jeszcze decyzji. Zadzwoniłam do Zusu i się dowiedziała, że oni nawet nie rozpatrywali mojego zwolnienia, bo najpierw czekali aż ja zapłacę składkę zdrowotną za czerwiec. Czy to legalne? Na oficjalnej stronie zusu nic nie piszą o takich praktykach, informują że zasiłki wypłacane są do 30 dni od wpłynięcia dokumentów. Mogą tak długo zwlekać z przyznaniem mi zasiłku? Czy mogę to jakoś przyśpieszyć?

Powrót