Ile dnia na naprawę po uznaniu reklamcjii

• Autor wątku Autor wątku Giehael
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Giehael

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Zareklamowałem zegarek z tytułu niezgodności towaru z umową i oczekiwałem zwrotu środków. Zegarka trafił do autoryzowanego serwisu.13 dnia otrzymałem informację że zostanie naprawiony. Ile dni sprzedawca/serwis ma na naprawę zegarka? Czy jeśli po 14 dniach zegarka nie będzie w sklepie mogę oczekiwać zwrotu środków?

Ostatnia edycja:
Sprzedawca ma naprawić go „bez zbędnej zwłoki”.

A z ciekawości - jeśli odpowiedź nie przyszłaby do mnie w ciągu 14 dni, to 15 dnia rano mogę iść do sklepu i oczekiwać zwrotu zapłaconej kwoty?

Brak odpowiedzi to wyłącznie reklamacja uznana.

Giehael napisał:
A z ciekawości - jeśli odpowiedź nie przyszłaby do mnie w ciągu 14 dni, to 15 dnia rano mogę iść do sklepu i oczekiwać zwrotu zapłaconej kwoty?

JW - reklamacja uznana, więc twoje żądanie powinno być spełnione. Jeżeli żądałeś zwrotu pieniędzy - to zwrot, jeżeli nowego - to nowy zegarek, jeżeli naprawa, to mają naprawić.
Zastanawiam się tylko, jak to wygląda w przypadku, gdy osoba reklamująca złożyła reklamaję bez określenia swoich żądań.

Jeżeli odpowiedzi nie udzielono by w terminie 14 dniu - reklamacja uznana, możesz dochodzić roszczeń zgodnie z jej treścią.
W tym przypadku odpowiedzi dokonano w wymaganym terminie - naprawa. Tak jak napisał w #2 @Lovor naprawa ma zostać dokonana bez zbędnej zwłoki. (Czyli jeśli 15 dnia zegarek nie zostanie naprawiony, bo sprowadzenie części zajmie 3 dni to będzie jeszcze ok, jeśli serwis będzie przetrzymywał go tygodniami to możesz napisać wezwanie do wydania przedmiotu reklamacji, iść do rzecznika, sądu etc.)

Powrót