Ile kosztuje adwokat

• Autor wątku Autor wątku AndyZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AndyZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Czy możecie wypowiedzieć się na pytanie: Ile bierze obecnie adwokat za obronę w sprawie karnej? Chodzi o minimalną i maksymalną stawkę.

Zależy od ciężaru gatunkowego czynu, od tego ile będzie rozpraw sądowych. Czy podejrzany, oskarżony przebywa w areszcie każda wizyta w areszcie też kosztuje. A przede wszystkim kwota zależy od tego czy adwokat jest znany w środowisku czy raczej nieznany i o jakie miasto chodzi.

Wiem że zależy to od wielu czynników. Mi chodzi o wypowiedzenie się co do kwot minimalnych i maksymalnych. Czy np kwota rzędu około 15000-18000 za postępowanie przygotowawcze jest kwotą adekwatną czy nie?

Ile za przygotowawcze postępowanie a ile za sprawę w I instancji?

Widzę że jak napisałem jaki art. to już chetnych nie ma żeby odpowiedzieć.
Mam kolejne pytanie. Czy w areszcie tymczasowym osobie osadzonej dają jakiś uniform?
Czy w postępowaniu przygotowawczym można się zobaczyć z osadzonym?

bo art 13 to usilowanie, ale wciaz nie wiadomo czego

Krótko mówiąc adwokaci zależy w jakim mieście itd itp niejeden bierze od 1845 zł do nawet 10000zł

Tak jak ci już pisałem adwokat ustala kwotę indywidualnie na podstawie ciężaru gatunkowego czynu bo od tego zależy ile czasu będzie musiał spędzić nad sprawą istotne jest też to czy się przyznajesz czy nie bo to też ma wpływ na to ile odbędzie się rozpraw sądowych. Nie napisałeś o jakie przestępstwo chodzi bo 13 to usiłowanie ale czego morderstwa? gwałtu? włamania do kurnika? Inne stawki są w dużych miastach w poważnych sprawach a inne za drobiazgi. Za zwykłe włamanie do jakiegoś sklepiku jak skończy się na dwóch rozprawach może wziąć ok.2000 zł za narkotyki jakieś małe ilości na własny użytek też ok. 2000 zł. za porwanie dla okupu na początek 15000 zł. w górę za znaczne ilości narkotyków takie jak 50-100 kg od 10000 zł. za wzięcie sprawy w górę za produkcję narkotyków ilości rzędu 300 kg 500 kg adwokat bierze na początek za wzięcie sprawy ok.20000 zł + za każdą sprawę min 200 zł jak jest 15-20 rozpraw to sobie oblicz.

Gdyby w takim razie chodziło o usiłowanie zabójstwa. I usiłowanie gwałtu to ile według Ciebie?

Czy sądzicie ze adwokat powinnien zadać zapłaty z góry czy po zakończonej sprawie?

Z góry całość lub ustalić stawkę np od rozprawy....

Już Ci w innym temacie napisałem, nie zdziwiłbym się stawką rzędu 20.000 - 30.000 zł i tak jak kolega wyżej, raczej płatne z góry.

mimski napisał:
Już Ci w innym temacie napisałem, nie zdziwiłbym się stawką rzędu 20.000 - 30.000 zł i tak jak kolega wyżej, raczej płatne z góry.

no właśnie i jak to ma tego jak wszędzie rozpisują ze prawnik kosztuje 200/300 za godzinę.....

przy takiej cenie (20.000 - 30.000) oznacza iż na sprawę prawnik musiałby poświęcić 100 godzin
(mając na uwadze że spraw będzie 2 (dwie), prawnik napisze 2/3 pisma to w mojej ocenie jego nakład pracy to np. 20/30 godzin (czyli stawka wynosi 1000.00 zł za godzinę pracy adwokata

Ostatnia edycja:
Powrót