Ile mam czekać na nową decyzję?

• Autor wątku Autor wątku siony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie, na wstępie przedstawię swój problem.
Od roku mam wstrzymaną budowę. Kilka tygodni temu dostałem pismo, z którego wynikało, że po uprawomocnieniu się decyzji mogę ponownie ruszyć z pracami budowlanymi. Dziś dostałem kolejne pismo z Inspektoratu Budowlanego, iż sąsiad odwołał się od tej decyzji do organu II instancji. Jaki czas, na wydanie nowej decyzji ma II Instancja? Oraz czy mogę ruszyć z budową jeśli Inspektorat Budowlany w piśmie stwierdził, że nie widzi podstaw do zastosowania art. 132 KPA.

Z góry dziękuję za odpowiedź, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/88D40EB299

Zgodnie treścią art. 35 kpa. organy administracji publicznej obwiązane są załatwić sprawę bez zbędnej zwłoki, przy czym nie później niż w terminie jednego miesiąca, gdy chodzi o sprawę wymagającą postępowania wyjaśniającego, w terminie dwóch miesięcy od wszczęcia postępowania, gdy chodzi o sprawę szczególnie skomplikowaną, zaś w postępowaniu odwoławczym w terminie jednego miesiąca od daty otrzymania odwołania.

Dziękuję za odpowiedź. Może jeszcze wie Pan czy mogę ruszyć z budową czekając na kolejną decyzję, oraz czy od kolejnej decyzji mój "życzliwy" sąsiad również może się odwołać i jeśli tak to czy budowa nadal będzie wstrzymana?

nie, bo musi mieć pan prawomocne pozwolenie na budowę

Rozumiem, a czy w trakcie trwania tego postepowania, mogę przepisać w darowiźnie kawałek działki? Wtedy mój obecny sąsiad byłby sąsiadem osoby dla której przepisałem działkę i problem miałbym chyba z głowy ?

siony napisał:
mogę przepisać

co do zasady, nie ma czynności prawnej jak "przepisanie nieruchomosci"

jest umowa darowizny

siony napisał:
Wtedy mój obecny sąsiad byłby sąsiadem osoby dla której przepisałem działkę i problem miałbym chyba z głowy ?

niezależnie od czynności prawa cywilnego, administracyjnie musi pan mieć prawomocną decyzję, aby rozpocząć budowę.

to, czy na skutek tej czynności, obecny sąsiąd przestałby być stroną postepowania administracyjnego, trudno powiedzieć, gdyż

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/621672657A

Stroną postępowania jest taki podmiot, którego rozstrzygnięcie sprawy administracyjnej może "dotknąć" w zakresie ograniczenia lub zniesienia przysługującego mu uprawnienia albo zwiększenia rozmiaru dotychczasowego obowiązku lub obciążenie nowym obowiązkiem. "Interes prawny" jako warunek uczestniczenia w postępowaniu administracyjnym w charakterze strony może znajdować materialnoprawne uzasadnienie w stosunkach cywilnoprawnych w szczególności tych określanych mianem prawa sąsiedzkiego

Powrót