Ile mam zażądać odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku martek110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martek110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kolega został pobity z użyciem broni(siekiera), leżał w szpitalu i miał robiony tomograf, był tez na zwolnieniu ok 3 tygodnie.Sprawca został zatrzymany natychmiast. Teraz prokurator zarządził sprawę ugodową, kolega się zgodził ale nie wie ile ma zażądać odszkodowania. Proszę o poradę

Koszt wszelkich kosztów leczenia i związanych z leczeniem (najlepiej usiąść powoli podliczyć). Mieszczą się tu koszty dojazdów, leki, wizyty lekarskie, utracony zarobek, zniszczone rzeczy + zadośćuczynienie według rozsądnego uznania np. 20 000 zł, z tytułu zadośćuczynienia oczywiście

Aha i siekiera to nie broń

Ostatnia edycja:
Sugerowałby też wzięcie pod uwagę dochodów sprawcy. Zażądać można dowolnej kwoty, ale jeśli sprawca będzie niewypłacalny to pokrzywdzony nie uzyska nic.
Można wszak żądać od sprawcy np miliona złotych, ale jeśli nawet Sąd uzna roszczenie w części, a ta część będzie niemożliwa do spłaty, to sprawca będzie musiał odsiedzieć karę, a i tak nie zapłaci wskazanej kwoty.

PS. Dlugość pobytu w szpitalu nie ma znaczenia dla kwalifikacji prawnej.

Dziękuję za podpowiedzi. Ta siekiera to może nie broń ale przedłużenie ręki(nie znam się na tym, nie czytałam też papierów ze sprawy).Wiem, że w gazetach pisali, że sprawcy grozi 8 lat więzienia. Kolega nie brał adwokata, ale może powinien?

Powrót