Ile mogę godzin pracować na kontrakcie

• Autor wątku Autor wątku kacpior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacpior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Mam pytanie dotyczące mojego kontratu o pracę. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony na 30h tygodniowo, Basic Pay na Pay Slipach (wypłata miesięczna) opiewa na 130h, wszystko ponad to jest płacone jako overtime (po tej samej stawce). Moje pytanie dotyczy tego czy pracodawca może dowolnie zmuszać mnie do pracy ponad te 30h tygodniowo?

W kontrakcie, w sekcji dotyczącej godzin pracy, widnieje zapis:

"In view of the nature of your employement there are no normal hours of work. Your start and finish times will be explained to you by your Line Manager or will be in accordance with the rota displayed at your Place of Work. You agree to work at such times and on such days that the Company may require and/or are necessary for the proper performance of your duties to include when required Saturdays, Sundays and/or statutory and bank holidays. The Company may vary your hours of work or the pattern of your normal hours and change start and/or finish times."

Problem tkwi w tym, że codziennie pracuję po 10-12h zamiast tych 6 i nie mam czasu na nic poza pracą i spaniem. Pracodawca grozi że kończenie pracy wcześniej bez wyraźnego pozwolenia przełożonego jest łamaniem kontraktu i może prowadzić do zwolnienia.

Proszę o odpowiedź, bo tak żyć się po prostu nie da.

Serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc.

Powrót